Evenimentul Zilei > Politica > Scenariul „Gorghiu – premier” dinamitează PNL
Scenariul „Gorghiu – premier” dinamitează PNL

Scenariul „Gorghiu – premier” dinamitează PNL

După dispute în partid generate de împărțirea funcțiilor la nivel local sau de candidaturile pentru alegerile locale din 2016, și funcția de premier generează tensiuni în PNL

Tonul a fost dat de senatorul PNL Cristian Bodea, care a afirmat că, dacă liderul susținut de PNL pentru poziția de premier, Cătălin Predoiu, va fi implicat în scandalul de corupție în care este cercetat George Scutaru, atunci Alina Gorghiu ar putea să devină candidatul liberalilor. „Propunerea mea vine în logica a ceea ce tot spun încă din ianuarie: Guvernul PNL nu trebuie să conțină foști miniștri. (…) Tot aud teoria cu Iohannis de la PNL, premierul de la PDL. Da, asta era înainte de fuziune, pentru a liniști orgoliile. Dar, azi, suntem fuzionați, suntem căsătoriți. (…) Noi nu am avut nicio problemă cu Predoiu. Nici măcar pentru că a fost cam plimbăreț”, a declarat Cristian Bodea, pentru EVZ, referindu- se la faptul că Predoiu a fost ministru în mai multe guverne, a candidat din partea vechiului PNL la alegerile legislative din 2008, pentru ca apoi să devină membru al PDL.

Iohannis îl sprijină pe Predoiu

De partea cealaltă, foștii democrat- liberalii nu vor să audă despre varianta ca premierul să nu fie de la fostul PDL. „În înțelegerea de la fuziune s-a stabilit clar: cel care dă președintele, nu dă și premierul. A fost și un tandem Iohannis-Predoiu, iar președintele a spus că premierul pe care și-l dorește este Predoiu. Nu e nevoie să se facă un concurs”, a declarat vicepreședintele PNL Ioan Oltean, pentru EVZ. Și primvicepreședintele PNL Ludovic Orban a afirmat că „protocolul este protocol și trebuie respectat”. La rândul său, deputatul Valeria Schelean a afirmat că declarația lui Bodea „nu are nicio legătură cu protocolul de fuziune care stipulează clar că dacă președintele este de la PNL, atunci premierul va veni de la PDL. Predoiu a avut o poziție clară: ar fi primul care s-ar retrage din viața politică dacă ar fi suspect într-un dosar de corupție.” Potrivit unor surse democrat-liberale, chiar dacă s-ar lua în considerare varianta schimbării lui Cătălin Predoiu, șeful unui eventual guvern liberal ar proveni tot din vechiul PDL, printre numele vehiculate fiind Mihai Răzvan Ungureanu sau Gheorghe Falcă. Pe de altă parte, voci din fostul PDL consideră că și Alina Gorghiu ar trebui să lămurească contractele date de AVAS la casa de avocatură a co-președintelui PNL, în perioada în care ea era și consilier al președintelui instituției. PSD a cerut demisia lui Predoiu din funcțiile deținute în PNL, în urma suspiciunilor referitoare la finanțarea campaniei din 2008. DNA anchetează finanțările către PNL Buzău, în acea campanie.