„Este o necesitate care a apărut după o întâlnire de mai multe ore, ieri, (…) din cauza situației nu tocmai simplă cauzată de coronavirus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unui briefing prin telefon cu jurnaliști. „Discursul va fi transmis la televizor în următoarele ore”, a spus el.

Ultimul discurs național al lui Putin datează din vara anului 2018 și s-a referit reforma sistemului de pensii, care i-a subminat popularitatea.

Altfel, șeful statului nu ține decât un discurs televizat pe an, la 31 decembrie.

Putin a subliniat până acum că situația este „sub control” în Rusia, datorită luării unor măsuri foarte devreme, precum închiderea frontierei lungi cu China.

În nici un oraș din Rusia, nici măcar în capitala Moscova, unde sunt cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, nu a au fost luate măsuri de izolare a populației.

Autoritățile moscovite au dezmințit chiar în mai multe rânduri pregătirea unor măsuri restrictive pentru populație.

Economia țării a fost însă afectată de criza globală cauzată de pandemie, în special din cauza scăderii prețului petrolului și, prin ricoșeu, a rublei.

Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus stabilite oficial în Rusia a continuat să crească rapid, deși este încă scăzut în comparație țările din vest. De la 495 de pacienți, au crescut brusc, miercuri, la 658.

Anunțul discursului lui Putin vine a doua zi după o întâlnire cu guvernul, o vizită la spitalul din Komunarka, principala unitate din Moscova care primește pacienți infectați cu Covid-19 și o după o întâlnire cu primarul Moscovei, Serghei Sobianin, responsabil de o celulă de criză anti-coronavirus.

Sobianin a admis, marți, că Rusia nu are o „imagine clară” a amplorii contaminării la nivel național.

De asemenea, edilul a menționat că numărul cazurilor din Moscova, principalul focar din Rusia, a fost subestimat și că situația s-a înrăutățit.

Medicul șef al spitalului Komunarka, Denis Protsenko, i-a spus lui Putin că se teme de un „scenariu italian” în capitala Rusiei, referindu-se la gravitatea situației din Italia, țară lovită crunt de pandemie.

Un semn că Rusia se teme de o înrăutățire a situației este că Dmitri Peskov a recunoscut, pentru prima dată, miercuri, că s-a vorbit despre anularea tradiționalei parade militare din 9 mai.

„Chestiunea s-a discutat. Pentru moment, nu a fost luată nici o decizie. Vom decide în funcție de situația epidemiologică”, a spus Peskov.