Editura Evenimentul si Capital

Scenariu îngrijorător: În România, prețurile la locuințe ar putea SCĂDEA cu 34%, în TREI ANI

14-03/08_prima_casa_shutterstock_75568579-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 3583 Vizualizari

Deteriorarea situaţiei economice şi financiare ar provoca un declin accelerat al preţurilor la locuinţe în România în următorii trei ani, de 33,7%, potrivit scenariului pesimist elaborat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Este vorba de scenariul elaborat pentru testele de stres la care vor fi supuse în perioada următoare 124 de bănci de importanţă sistemică din Uniunea Europeană, se arată în datele publicate marţi pe pagina de Internet a EBA.

La elaborarea scenariului pesimist, EBA a luat în considerare cele mai importante riscuri la adresa stabilităţii sectorului bancar. Acestea sunt creşterea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale însoţită de o modificare a aversiunii faţă de risc, continuarea deteriorării calităţii creditelor în ţările cu cerere slabă, o stagnare a reformelor care ar pune în pericol încrederea în sustenabilitatea finanţelor publice, precum şi lipsa măsurilor de restructurare a bilanţurilor băncilor pentru ca acestea să-şi păstreze accesul la finanţare de pe piaţă.

În schimb, potrivit scenariului pesimist al EBA, economia românească ar urma să înregistreze trei ani de recesiune (minus 1,4% în 2014, minus 1,8% în 2015 şi minus 0,7% în 2016), cumulată cu o creştere treptată a ratei şomajului de la 7,7% în 2014 la 8,6% în 2015 şi ajungând la 9,2% în 2016.

În schimb, potrivit scenariului de bază al EBA, care foloseşte estimările Comisiei Europene, Produsul Intern Brut al României ar urma să înregistreze o creştere de 2,3% în acest an, urmată de un avans de 2,5% în 2015 şi unul de 2,3% în 2016.

De asemenea, rata şomajului ar urma să rămână stabilă în apropierea cifrei de 7,2% până în 2016 în timp ce preţurile pe piaţa imobiliară rezidenţială ar urma să crească treptat cu 1,1% în acest an, cu 3,0% în 2015 şi cu 5,0% în 2016.

Testele la care vor fi supuse cele mai importante 124 de bănci din Uniunea Europeană urmează să înceapă în luna mai, iar rezultatele vor fi publicate în octombrie.

Băncile europene trebuie să demonstreze că pot supravieţui unei căderi a PIB-ului de 7%, faţă de un declin al PIB-ului de 0,5% în cazul testelor de stres derulate în 2011.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare.

Printre instituţiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor se află şi băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas şi Societe Generale (Franţa), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

Simona Halep a plans la final! Galerie foto

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI