Evenimentul Zilei > Politica > Scenariile de după moțiune
Scenariile de după moțiune

Scenariile de după moțiune

Cabinetul Grindeanu 2

 

Dacă premierul va „supraviețui” moțiunii de cenzură, va merge, joi, să negocieze cu PSD și ALDE formarea cabinetului Grindeanu 2. În același timp, el va solicita organizarea unui Congres extraordinar al partidului pentru a prelua funcția de președinte deținută în prezent de Liviu Dragnea. Dacă Dragnea va reuși să reziste presiunii, atunci Grindeanu ia în calcul să formeze un Guvern minoritar cu sprijin subteran PSD în Parlament. Operațiunea riscă se se transforme întro sciziune a partidului între „aripa Dragnea” și gruparea aflată la guvernare în PSD, speculează surse social-democrate cu vechime în Parlament.

Noul UNPR

Dacă PSD reușește să-l demită pe Grindeanu, premierul ia în calcul să se înscrie în partidul PRO România, alături de fostul premier Victor Ponta și de fostul vicepremier Daniel Constantin. Formațiunea ar avea 8 parlamentari și va încerca să devină un „UNPR 2”: înființarea, la toamnă, a unor grupuri parlamentare formate din senatori și deputați aflați în conflict cu propriile partide. Cu acest vehicul politic, cei trei vor „ataca” alegerile europarlamentare din 2019 și pe cele prezidențiale și legislative din 2020.

Guvern de uniune națională

Adoptarea moțiunii de cenzură va declanșa negocieri la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea unui nou premier. Potrivit Constituției, șeful statului este singurul care poate propune candidatul. Dacă Iohannis nu va accepta varianta de premier înaintată de PSD și ALDE, atunci cele două partide ar putea să îl suspende pe acesta din funcție sau să respingă doi candidați propuși de acesta, lucru care ar provoca dizolvarea Parlamentului și organizarea de noi alegeri anticipate la toamnă. Surse din PSD au relatat EVZ că o variantă de compromis luată în calcul în partid, în cazul unui conflict cu Iohannis, este formarea unui „Guvern de uniune națională” PSDPNL.