Evenimentul Zilei > EVZ Special > Scandalul suspendării Autostrăzii Sibiu-Pitești de către Comisia Europeană ia amploare. Răzvan Cuc: De vină este un gândac
Scandalul suspendării Autostrăzii Sibiu-Pitești de către Comisia Europeană ia amploare. Răzvan Cuc: De vină este un gândac

Scandalul suspendării Autostrăzii Sibiu-Pitești de către Comisia Europeană ia amploare. Răzvan Cuc: De vină este un gândac

Fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, revine cu subiectul Autostrăzii Sibiu-Pitești după ce, sâmbătă seara, a declanșat, pe Facebook, un adevărat scandal politic, spunând că proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești a fost suspendat de Comisia Europeană. Motivul halucinant ar fi o specie de gândac protejată. El a fost contrazis, imediat, de reprezentanții guvernului PNL, care au precizat că este de fapt vorba de o scrisoare de observație, trimisă de Comisia Europeană către autoritățile române, fără însă a o publica.

Atât Ministerul Fondurilor Europene cât și ministrul Transporturilor au reacționat, seara trecută, contrazicându-l pe Răzvan Cuc, asigurând că nu se pune problema suspendării proiectului. Comisia Europreană ar fi trimis, de fapt, o scrisoare de observație, care nu ar afecta derularea contractului. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a contraatacat, acuzând PSD că aruncă petarde în spațiul public pentru că, de fapt, acordul de mediu, parte a acestui proiect, a fost publicat și transmis către Bruxelles chiar de Guvernul social democrat.

În scandal s-a băgat și deputatul USR Cătălin Drulă care a cerut liberalilor, să publice, totuși, scrisoarea de observații a Comisiei și să vină cu detalii despre cum va fi obținută finanțarea europeană pentru Sibiu-Pitești. Liberalii au tăcut, așa că, astăzi, Răzvan Cuc, observă, tot de pe Facebook, că ”Guvernul incompetent mimează transparența și profesionalismul”. Ca răspuns, fostul ministru PSD publică el scrisoare, arătând conținutul acesteia.

Acolo se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată! În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistență. Repet SIBIU-PITEȘTI are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!!!!”, spune Cuc, care adresându-se liberalilor le transmite ”Nu vreau să cred că ați “omorât“ Autostrada Marii Unirii și veți lasă să se irosească și Autostrada Sibiu-Pitești”.

Răzvan Cuc explică PNL-iștilor: Acordul de Mediu este obținut din anul 2018. În baza acestuia s-au lansat trei procedurii de achiziție publică și nu au existat observații de la Consultantul UE JASPERS sau de la Comisie. Acum, după 12-13 luni de la obținerea Acordului de Mediu și după schimbarea ministrului transporturilor (inclusiv a culorii politice a guvernului) Comisia Europeana trece peste avizul favorabil al Consultantului său Jaspers si notifică România că suspendă cererea de finanțare în baza unor observații pe Acordul de Mediu – cam ciudat aș spune!!! Asta văd că nu e nicio problemă pentru Guvernul iresponsabil Orban, pentru că acesta face doar ședințe foto, pentru “Book-ul” propriu, la Bruxelles”.

Lucrurile” halucinante referitoare la specia de gândac pomenită, din notificarea Comisiei Europene, de către Răzvan Cuc au fost traduse mai bine de Radio România Actualități. ”Comisia Europeană a cerut Ministerului Transporturilor clarificări şi completări privind situaţia avizelor de mediu de pe traseul autostrăzii A1 Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect de infrastructură rutieră din România finanţat din fonduri europene. Este vorba despre obiectivele Sit Natura 2000 de pe culoarul autostrăzii, pentru care Compania de Drumuri are termen două luni să formuleze un răspuns. Iar scrisoare de observaţii nu afectează derularea proiectului, au precizat surse din ministerul Fondurilor Europene pentru RRA.