Este vorba despre trei blocuri care sunt încă neterminate, dar în care mai mulți cetățeni români au intrat ilegal, ocupându-le.

În această situație, consului român însoțită de primarul din Almonte (Huelva), Rocío del Mar Castellano și de consilierul pentru servicii sociale, Elena Ramos au descins la locuințele respective în Camino de los Llanos din Almonte.

Despre ocuparea ilegală a celor trei blocuri, autoritățile spaniole au aflat de mai bine de o lună de zile.

În data de 20 iulie consulul general român din Sevilla,  Bogdan Stănescu, a vizitat Consiliul Local al Municipiului Almonte și s-a întâlnit cu primarul punând în dicuție găsirea unei soluții pentru rezovarea problemei.

Menționăm, că în această regiune spaniolă comunitatea de români este majoritară  în rândul cetățenilor străini rezidenți în această municipalitate.

În urma acestei întâlniri, Primarul a trimis o scrisoare către consulul general, pe 3 august, atrăgându-i atenția asupra situației unui grup de români „care a ocupat neregular în urmă cu mai mulți ani ani un grup de case rămase neterminate în perioada anterioară a crizei economice și trăiesc în condiții neigienice, fără apă sau electricitate”.

În plus, primarul a subliniat în scrisoarea sa, „majoritatea copiilor care locuiesc acolo nu sunt la școală și cei care sunt, nu frecventează școala în mod regulat” și a încheiat referindu-se la sursa de conflict social pe care această situație o provoacă în zonă.

Primarul a solicitat colaborarea consulatului român „pentru a găsi o soluție viabilă care să permită cetățenilor români să trăiască cu demnitate”, în legătură cu această problemă în care, spune primarul, „am încercat totul” și care „acum este în instanță” .

Ca răspuns la această scrisoare, consulul general al României și-a exprimat îngrijorarea pentru această problemă într-o adresă din 4 august, „ținând cont de contextul epidemiologic actual”, precum și „din cauza condițiilor nesănătoase în care se află acest grup de cetățeni români ».

În urma discuțiilor consulul general al României a solicitat Consiliului municipal să organizeze o întâlnire urgentă cu cei afectați în această săptămână.

La rândul său, Consiliul Local a furnizat consulatului documentația disponibilă pentru inspecțiile efectuate de Delegația Sănătății, rapoartele de la Serviciile Sociale Municipale și procesul judiciar care a fost întreprins.

Consiliul Local și Consulatul au convenit să monitorizeze această problemă și să lucreze împreună pentru integrarea acestui grup de români, potrivit ziarulromanesc.es