Evenimentul Zilei > Social > Scandal penal în Sănătate. Teste de coronavirus, „doar pentru unii”, la Craiova
Scandal penal în Sănătate. Teste de coronavirus, „doar pentru unii”, la Craiova

Scandal penal în Sănătate. Teste de coronavirus, „doar pentru unii”, la Craiova

Șefii de laboratoare de la două spitale de stat din Craiova sunt suspectați că au refuzat să primească pentru testarea COVID probe recoltate de către DSP Dolj în cadrul unor anchete epidemiologice, sub pretextul că sunt prea aglomerați și că au de lucrat pe aparatele PCR teste din județele limitrofe.

În realitate, aceste laboratoare făceau teste pentru persoane care aveau nevoie de ele ca să plece în călătorie în străinătate, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Este vorba despre Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Craiova și de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unități dotate cu aparate de tip PCR, folosite pentru depistarea virusului SAR-CoV-2, scrie digi24.ro.

Această practică ar dura încă din luna iunie.

Poliția s-a sesizat din oficiu săptămâna trecută și în cauză a fost deschis un dosar penal. Se fac cercetări in rem pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a emis un comunicat de presă cu privire la acest subiect.

”La data de 20.08.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prev. de art.297 Cod penal şi zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 alin.2 Cod penal.

Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, la data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică.

În realitate, funcţionarii precizaţi procedează la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică, fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate.

În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate.

Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, se arată în comunicat.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: