Evenimentul Zilei > International > Scandal nuclear. Putin, umilit! A fost nevoit să recunoască…
Scandal nuclear. Putin, umilit! A fost nevoit să recunoască…

Scandal nuclear. Putin, umilit! A fost nevoit să recunoască…

După circa trei săptămâni de la producerea exploziei unui rachete militare, Rusia recunoaște existența poluării radioactive în regiunea Severodvinsk.

Rusia recunoaște, acum, că izotopii radioactivi au fost eliberați prin explozia unei rachete, relatează The Guardian. Acestă recunoaștere  pare să susțină o declarație oficială a autorităților, publicată pentru scurt timp pe site-ul guvernării locale din orașul Severodvinsk, la 8 august, data producerii exploziei.

Cu toate acestea,declarația respectivă a dispărut imediat după ce militarii ruși au negat existența unor emisii radioactive. USA Today scrie că la Severodvinsk s-a înregistrat o creștere a radiațiilor de patru până la 16 ori peste nivelul normal, conform serviciului meteorologic.

Departamentul de apărare civilă a orașului spusese inițial că radiațiile au depășit de maximum trei ori nivelurile normale, imediat după incident – un nivel mai mic decât o radiografie normală a tractului digestiv, preciza atunci Agenția TASS.

Surse au confirmat că niciunul dintre lucrătorii de pe salvare sau dintre medici nu a fost avertizat că tratează pacienți iradiați.

După explozie, patru stații de monitorizare ruse proiectate să detecteze radiațiile nucleare au tăcut brusc.

„Nu există niciun pericol. Continuați să lucrați”, le-au spus autoritățile membrilor personalului medical de la Arhangelsk.

Și The Times scrie despre medicul rus contaminat de radiații, după ce autoritățile susținuseră că era vorba despre o intoxicație alimentară.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: