Rusia recunoaște, acum, că izotopii radioactivi au fost eliberați prin explozia unei rachete, relatează The Guardian. Acestă recunoaștere  pare să susțină o declarație oficială a autorităților, publicată pentru scurt timp pe site-ul guvernării locale din orașul Severodvinsk, la 8 august, data producerii exploziei.

Cu toate acestea,declarația respectivă a dispărut imediat după ce militarii ruși au negat existența unor emisii radioactive. USA Today scrie că la Severodvinsk s-a înregistrat o creștere a radiațiilor de patru până la 16 ori peste nivelul normal, conform serviciului meteorologic.

Departamentul de apărare civilă a orașului spusese inițial că radiațiile au depășit de maximum trei ori nivelurile normale, imediat după incident – un nivel mai mic decât o radiografie normală a tractului digestiv, preciza atunci Agenția TASS.

Surse au confirmat că niciunul dintre lucrătorii de pe salvare sau dintre medici nu a fost avertizat că tratează pacienți iradiați.

După explozie, patru stații de monitorizare ruse proiectate să detecteze radiațiile nucleare au tăcut brusc.

„Nu există niciun pericol. Continuați să lucrați”, le-au spus autoritățile membrilor personalului medical de la Arhangelsk.

Și The Times scrie despre medicul rus contaminat de radiații, după ce autoritățile susținuseră că era vorba despre o intoxicație alimentară.