Evenimentul Zilei > International > SCANDAL nuclear. NATO AVERTIZEAZĂ. „Rusia are o ultimă şansă”
SCANDAL nuclear. NATO AVERTIZEAZĂ. „Rusia are o ultimă şansă”

SCANDAL nuclear. NATO AVERTIZEAZĂ. „Rusia are o ultimă şansă”

Secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg a declarat vineri că NATO este pregătită că răspundă Rusiei în cazul în care aceasta nu-şi va respecta tratatul încheiat cu SUA privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

"Dacă nu revine la respectarea tratatului, atunci vom avea o mare problemă", a continuat secretarul general al Alianţei militare, adăugând că "există numeroase modalităţi potenţiale în care NATO poate răspunde", dar nu a dat alte detalii, potrivit agerpres.ro 

Întrebat dacă SUA pot staţiona noi rachete nucleare în Europa în cadrul unor acorduri bilaterale cu ţări cum ar fi Polonia, Stoltenberg nu a exclus în mod explicit desfăşurarea de noi rachete nucleare în Europa. 

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987 între fosta URSS şi SUA, interzice rachetele nucleare cu raza de până la 5500 km şi se consideră că a stat la baza arhitecturii de securitate a Europei, limitând riscul unui atac nuclear. SUA şi NATO au acuzat Rusia de încălcarea acestui tratat prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, sau SSC-8, acuzaţie respinsă de Moscova.

SUA au acordat Rusiei un termen de 60 de zile, care expiră la începutul lui februarie, pentru a pune capăt încălcării INF, afirmând că în caz contrar nici ele nu se vor mai considera obligate să-l respecte, ceea ce riscă o escaladare nucleară în Europa.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: