Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL în curtea Ministerului FONDURILOR EUROPENE. Aşa ceva NU s-a mai ÎNTÂMPLAT. Vezi DOCUMENT

Rovana Plumm are o problemă nouă
Autor: | | 2 Comentarii | 6832 Vizualizari

Fapt fără precedent în istoria accesării fondurilor europene, 80% din proiectele depuse pe axa POCU 4.1/4.2 au fost respinse la faza A de evaluare, potrivit chiar datelor de la Ministerul Fondurilor Europene.

Niciodată în istoria fondurilor europene, POSDRU, nu s-a mai înregistrat un asemenea grad de respingere în faza A a proiectelor. În spaţiul public a apărut o Notă Internă pe care directorul AMPOCU a transmis-o către evaluatori în timpul procesului de evaluare. În aceasta Notă Internă, la paginile 5 si 6 sunt descrise elementele pentru care trebuiau să se solicite clarificări și aspectele pentru care nu puteau fi respinse proiectele. Mulţi dintre aplicanţi au remarcat că exact pentru aspectele respective nu li s-au solicitat clarificări și proiectele au fost respinse. Notă Internă nu poate fi adusă în discuție într-o contestație oficială, dar, spun experţii în fondurile europene, multă lumea va contesta în instanță evaluarea proiectelor considerând că prin Nota Internă a fost viciat procesul de evaluare și au fost adăugate, ulterior, criterii de evaluare.

Exeperţii care contestă evaluarea au transmis următoarea scrisoare deschisă tuturor autorităţilor cu atribuţii în domeniu:

Către

Domnul Sorin Grindeanu - Prim-ministrul României

Doamna Sevil Shhaideh - Ministrul Devoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene

Doamna Rovana Plumb - Ministru Delegat pentru Fonduri Europene

Doamna Corina Creţu - Comisar European pentru Politici Regionale

Comisia europeană

Mass-media

Ref: Dezastrul privind evaluarea proiectelor privind dezvoltarea comunităţilor marginalizate

Evaluarea proiectelor 4.1/4.2 a fost viciata masiv de catre AMPOCU prin nota interna privind abordarea unitara a procesului de evaluare, nota semnata de directorul AMPOCU Vladimir Rovintescu. Conform notei transmise evaluatorilor, AMPOCU stia de existenta problemelor privind nefunctionalitatea sistemului informatic mysmis dar nu au fost cerute clarificari pentru documentele care lipseau din sistemul informatic. In plus, anumite documente au fost omise in mod intentionat de la solicitarea clarificarilor. Prin aceasta nota interna AMPOCU expune Romania actiunilor in instanta chiar cu riscul de a fi blocate proiectele POCU deoarece devine clara favorizarea anumitor aplicanti si dezavantajarea altora din moment ce nu a solicitat clarificari decat selectiv desi era cunoscuta nefunctionalitatea sistemului informatic mysmis. Nota interna reprezinta un important suport pentru formularea contestatiilor privind maniera in care au fost evaluate proiectele cat si pentru viitoare actiuni in instanta ale aplicantilor indreptate impotriva autoritatilor. Respingerea unui procent de 80% din proiectele depuse reprezintă un eşec care trebuie asumat de autorităţile române, eşec care necesită demisia conducerii AMPOCU şi evaluarea corecta a proiectelor respinse.

În urma evaluării proiectelor 4.1/ 4.2 privind comunităţile marginalizate s-au constatat următoarele:

Ministerul Fondurilor Europene şi Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman nu au respectat prevederile ghidurilor elaborate şi lansate chiar în cadrul acestor autorităţi privind durata şi modalitatea de evaluare a proiectelor. Ghidurile stipulau maxim 20 de zile pentru evaluarea proiectelor, dar au trecut 6 luni şi 5 zile până la furnizarea rezultatelor.

Proiectele 4.1 şi 4.2 au fost cele mai complexe deoarece au inclus măsuri integrate. Un proiect include peste 400-500 de pagini. Sistemul informatic în care s-au încărcat proiectele nu a fost funcţional, astfel încât s-au pierdut documentele depuse şi evaluatorii au respins proiectele datorită lipsei documentelor. Evaluarea a fost subiectivă deoarece evaluatorii au avut libertatea să decidă dacă solicită sau nu clarificări, fapt foarte grav deoarece nu s-au asigurat şanse egale pentru toţi aplicanţii.

Evaluatorii nu au solicitat clarificări privind documentele lipsă (declaraţiile de eligibilitate) sau informaţii incomplete, deşi acest fapt este stipulat în Ghidul Orientări generale, în ghidul Condiţii specifice şi în Metodologia de evaluare a proiectelor.

La semnalele repetate transmise de către experţi, autorităţile nu au oferit niciun răspuns.

La singura întâlnire în decursul unui an de zile autorităţile au minţit flagrant aplicanţii deoarece niciuna din chestiunile discutate nu s-au pus în practică în modul convenit în cadrul discuţiei. Mai mult decat atat, reprezentanţii autorităţilor au declarat că apelurile 4.1/ 4.2 nu vor face obiectul unei alte lansari de proiecte şi exista posibilitatea să se aloce mai multi bani pentru proiectele depuse deja.

In comunicatul de presa din data de 21 martie AMPOCU recunoaste ca ghidul solicitantului a avut numeroase erori, fapt pentru care va fi lansat un nou ghid si va fi lansata o noua linie de depunere proiecte. Asta desi au fost respinse 249 de proiecte deja realizate.

Simona Halep a plans la final! Galerie foto

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI