Scandal intre SUA si Turcia din cauza genocidului armean

Scandal intre SUA si Turcia din cauza genocidului armean

Turcia a condamnat ferm adoptarea de catre o comisie a Congresului american a unui text prin care recunoaste genocidul impotriva armenilor comis in vremea Imperiului Otoman, decizie ce risca sa tensioneze si mai mult relatiile turco-americane, deja destul de incordate din pricina divergentelor privind Irakul.

Statul turc neaga categoric ca uciderea a sute de mii de armeni dupa 1915 ar constitui un genocid, argumentând ca a fost vorba de represalii contra unui popor care se aliase cu inamicul rus in timpul primului razboi mondial.

Textul adoptat miercuri de Comisia pentru relatii externe a Camerei Reprezentantilor urmeaza sa fie trimis in plenul acestui for pentru un vot final.

Furie la Ankara

Presedintele turc, Abdullah Gül, a calificat drept „inacceptabil” acest text, in timp ce guvernul de la Ankara a dat publicitatii un comunicat in care isi exprima speranta ca textul nu va fi votat in plenul Camerei.

„A promova mai departe aceasta rezolutie, care va periclita un parteneriat strategic intr-o perioada extrem de delicata, ar fi un gest iresponsabil”, se adauga in comunicat. In ultimele zile, autoritatile turce au amenintat ca nu le vor mai permite americanilor sa utilizeze baza militara de la Incirlik, de importanta strategica pentru operatiunile din Irak si Afganistan.

Administratia Bush a luat foarte in serios aceasta amenintare si a facut mari presiuni pentru a-i determina pe democrati, majoritari in Congres, sa renunte la rezolutie. Cu putin inaintea votului din Comisia pentru relatii externe, presedintele George W. Bush a facut apel la membrii Camerei Reprezentantilor, rugându-i sa renunte la rezolutie.

Apelul sau a ramas fara ecou, textul fiind adoptat cu 27 de voturi pentru si 21 contra. „In ciuda presiunilor si aranjamentelor presedintelui Bush, s-a facut dreptate”, a declarat parlamentarul democrat Brad Sherman, unul dintre sponsorii rezolutiei. „Daca vrem sa impiedicam comiterea altor genociduri in viitor, trebuie sa recunoastem crimele oribile ale trecutului”, a mai spus el.

Turcii se razbuna pe kurzi

Ca prima reactie la votul de la Washington, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat ca va solicita Parlamentului de la Ankara sa aprobe trimiterea de trupe turce in nordul Irakului, pentru a combate militiile kurde. Erdogan a facut acest lucru la presiunea conducerii armatei, care doreste sa distruga bazele PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan) din nordul Irakului.

In ultimele luni, gherilele PKK si-au intensificat activitatea, armata turca suferind pierderi constante. Desi analistii sustin ca o ofensiva turca de amploare nu este iminenta, autoritatile americane sunt ingrijorate ca o astfel de actiune ar putea destabiliza situatia din Kurdistanul irakian, una dintre putinele zone pasnice ale tarii.

Ne puteți urmări și pe Google News