Aleșii din Rotterdam doresc mai multe străzi denumite în onoarea personalităților feminine sau celor provenite din rândurile minorităților. Potrivit unui studiu comandat de unul din partidele aflate la putere, doar 8% din străzile celui de-al doilea mare oraș din Olanda poartă numele unei femei și 0% al unei persoane de ”origini culturale diferite”, notează courrier international.

”Mai multe femei și culori pe panourile albastre. Rotterdam va alege mai multe nume de străzi care să exprime diversitatea”, titrează cotidianul național Algemeen Dagblat, cu sediul la Rotterdam, care ironizează faptul că ”străzile ce poartă nume de bărbați, în special de bărbați albi, nu lipsesc în Rotterdam”.

Susținută de partidele Groenlinks (stânga verde), SP (stânga radicală), PvdA (social-democrați) și Nida (partid musulman), Nina Ariseni, aleasă a partidului centrist D66, a propus denumirea noilor străzi cu nume ale personalităților feminine provenite din rândurile minorităților.

Potrivit unei anchete comandate de D66, practic toate străzile metropolei poartă numele unui ”bărbat alb”. Municipalitatea a acceptat cererea Ninei Ariseni și o va pune în practică.

”Omul alb dispare”

Dar nu toată lumea vede cu ochi buni aceste schimbări. ”Femeile și minoritățile au prioritate. Omul alb va dispărea de pe străzile din Rotterdam”, titrează de partea sa cotidianul de dreapta De Telegraaf.

O ipoteză respinsă de viceprimarul din Rotterdam, Bert Wijbenga. ”Nu vom redenumi străzile existente. Și va fi întotdeauna loc pentru (toți) oamenii mari din Rotterdam”.

Potrivit lui Jantje Steenhuis, președintele comisiei însărcinate cu denumirea străzilor din Rotterdam, uneori situația nu lasă loc de întors. ”În anumite cazuri, nu va fi posibil să nu denumim unele străzi cu nume de oameni albi, cum este cazul terenului fostului spital Zuider. Acolo, un anumit număr de străzi trebuie să poarte numele unor foști medici”, a declarat Steenhuis pentru RTV Rijnmond, televiziunea locală din regiunea Rotterdam.

Bulevardul Beyonce

Vara trecută, o asociație feministă a instalat false indicatoare în mai multe străzi din Rotterdam.

Astfel, Witte de Withstraat, una din principalele țări din centrul metropolei, a devenit pentru scurt timp ”bulevardul Beyonce”, în omagiul starului pop din Statele Unite.

Witte de With era un amiral al marinei olandeze, personal foarte controversat al istoriei țării din cauza rolului său jucat în colonialismul olandez.