Evenimentul Zilei > Justitie > Scandal în Justiție. Judecătorii hărțuiți au avut câștig de cauză
Scandal în Justiție. Judecătorii hărțuiți au avut câștig de cauză

Scandal în Justiție. Judecătorii hărțuiți au avut câștig de cauză

CSM a pus capăt acțiunii disciplinare împotriva  judecătorilor Anca Mihaela Median și Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel București. Aceștia au demascat-o pe membra CSM Mariana Ghena că a arestat-o ilegal pe avocata Rodica Constantinovici. 

Scandal în Justiție. Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară a pus capăt, miercuri, acțiunii  declanșate de Inspecția Judiciară împotriva judecătorilor Median și Gavris că urmare a cererii Marianei Ghena.

Astfel, secția pentru judecători a constatat nulitatea acțiunii disciplinare exercitate față de judecătorii Anca Mihaela Median și Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel București. Aceștia au fost acuzați de pretinsă comitere a abaterilor disciplinare constând în „nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii”. Plus „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni”.

Minuta Secției pentru judecători a CSM în materie disciplinară

„Admite excepția nulității absolute a rezoluției de exercitare a acțiunii disciplinare invocate de pârâții Gavris Dumitru Marcel și Median Anca Mihaela pentru lipsa sesizării.

Constată nulitatea absolută a acțiunii disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară împotriva pârâților Gavris Dumitru Marcel și Median Anca Mihaela pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. s) și t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

Scandal în Justiție. Nulitatea absolută a acțiunii disciplinare

Cazul a fost prezentat pe larg de Lumea Justiției, împreună cu detaliile despre arestarea nelegală a avocatei Rodica Constantinovici într-un dosar „ANRP” dispusă de judecătoarea Mariana Ghena, în 2015. Pe atunci, aceasta se afla la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii Anca Mihaela Median și Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel București au fost reclamați la Inspecția Judiciară de Mariana Ghenă.

Motivul a fost că cei doi i-au acordat daune morale de 50.000 lei avocatei Rodica Constantinovici și au stabilit că această a fost arestată nelegal de actuală membră CSM. Acțiunea Inspecției Judiciare declanșată la cererea Marianei Ghena a picat însă în Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară la 31 octombrie 2019. Aceasta a constatat nulitatea absolută a acțiunii disciplinare.