Evenimentul Zilei > International > Scandal în inima Vaticanului. Mituiți de un cardinal acuzat de pedofilie
Scandal în inima Vaticanului. Mituiți de un cardinal acuzat de pedofilie

Scandal în inima Vaticanului. Mituiți de un cardinal acuzat de pedofilie

Fostul cardinal american, Theodore McCarrick a fost destituit deoarece a agresat sexual un adolescent. El a plătit, timp de 18 ani, sute de mii de dolari cardinalilor catolici și celor doi papi de la Vatican care îl anchetau.

Un cardinal acuzat de pedofilie a făcut donații impresionante pentru lideri religioși catolici, care l-au anchetat. Fostul cardinal american Theodore McCarrick, destituit în luna februarie pentru că a agresat sexual un adolescent în anii 1970, a plătit peste 600.000 de dolari timp de  20 de ani unor lideri religioşi catolici, inclusiv unor papi. Theodore McCarrick a plătit, începând din 2001, peste 600.000 de dolari unor preoţi, angajaţi ai Vaticanului şi unor consilieri ai papei Ioan Paul al II-lea şi ai papei Benedict al XVI-lea, potrivit The Washington Post.

Mulți dintre aceștia aveau sarcina să îl ancheteze pe Theodore McCarrick, în vârstă de 89 de ani, care era acuzat de agresiune sexuală împotriva unui tânăr.

Fostul arhiepiscop emerit de Washington, primul cardinal caterisit în urma unui scandal de pedofilie care a afectat Biserica Catolică, a fost o personalitate influentă, care a strâns fonduri americane pentru Sfântul Scaun, potrivit flux24.ro. El avea, la  Washington, un fond special din care putea lua diferite sume, pe care le putea da fără să fie verificate.

Papa Ioan Paul al II-lea ar fi primit astfel 90.000 de dolari, în timp ce Benedict al XVI-lea ar fi primit 291.000 de dolari, purtătorii de cuvânt ai celor doi papi dar și prelații de la Vatican nedorind să comenteze deocamdată pe marginea informațiilor dezvăluite. Potrivit The Washington Post, este posibil ca sumele să fi fost donate unor asociaţii de caritate.

Cadourile “nu au influenţat niciodată deciziile cardinalului în calitatea sa de membru al Sfântului Scaun”, a declarat un purtător de cuvânt al cardinalului Leonardo Sandri, care a primit 6.500 de dolari din partea lui Theodore McCarrick în anii 2000.