Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România a anunțat, prin vocea purtătorului de cuvânt Christian Ciocan, că va propune Guvernului Orban, prin ministrul de Interne, „desființarea județului Ilfov ca o primă măsură pentru stăpânirea criminalității”.

„Este vorba despre o decizie istorică pe care Federaţia Poliţiştilor, cea pe care o reprezint, o ia. Am discutat şi cu preşedintele federaţiei. Vom propune Guvernului României, prin ministrul de Interne, desfiinţarea judeţului Ilfov ca o primă măsură pentru stăpânirea criminalităţii, în ceea ce privește grupările infracţionale, aşa cum sunt ele denumite popular «clanuri». Considerăm că, în aceşti 30 de ani, mulţi indivizi s-au aciuat în judeţul Ilfov, judeţ care a fost artificial creat. De altfel, înainte de 1989, a şi fost desfiinţat şi, ulterior, recreat. Şi, în aceste condiţii, având experiența înaintaşilor şi constatând ceea ce se întâmplă, mai mult decât atât, interesul general naţional ca securitatea persoanelor să fie realizată, este o primă măsură pe care o propunem”, a declarat Christian Ciocan.

Reacția a fost una dură. Preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ilfov, Rizia Tudorache, s-a declarat consternat de afirmaţiile lansate în spaţiul public de purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor, Christian Ciocan, care doreşte desfiinţarea judeţului Ilfov.

,,Dl. Christian Ciocan nu ştie ce presupune această măsură, din punct de vedere administrativ. Primul impact va fi că sute de mii de români vor fi nevoiţi să-şi schimbe toate documentele: buletine / cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, documentele de înmatriculare ale vehiculelor. Aceeaşi problemă o vor avea şi deţinătorii de societăţi comerciale care au sediile sociale pe raza judeţului”, a declarat Rizia Tudorache, preşedintele A.T.O.P. Ilfov ți vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Ilfov

Preşedintele A.T.O.P. Ilfov consideră că ideea lansată de Christian Ciocan, pe care o vede drept singura soluţie pentru a controla activităţile infracţionale, este menită să creeze panică şi nesiguranţă în rândul locuitorilor din Ilfov.

,,Afirmaţiile făcute de Christian Ciocan nu sunt fundamentate pe vreun bilanţ al infracţionalităţii. Altfel, ar fi aflat şi domnia sa că fenomenul a fost în scădere în ultimii ani, în Ilfov. Mai mult, consider că, din poziţia pe care o ocupă, ar fi putut genera proiecte menite să ofere siguranţă locuitorilor întregii ţări, ar fi putut să sprijine echiparea şi dotarea corespunzătoare pentru oamenii legi, care să-i protejeze în timpul intervenţiilor, şi ar fi putut să sprijine schimbarea legislaţiei, care le-ar permite poliţiştilor să intervină mai prompt şi cu mai multă fermitate în faţa oricăror grupări infracţionale”, afirmă Tudorache.

Preşedintele A.T.O.P. Ilfov îi solicită purtătorului de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor, Christian Ciocan, să retracteze afirmaţiile referitoare la desfiinţarea judeţului Ilfov. De asemenea, îi solicită ministrul Afacerilor Interne, dl. Marcel Vela, să ignore orice propunere în acest sens, venită din partea lui Christian Ciocan.

,,Să nu uităm nici că dl. Christian Ciocan are un trecut nedemn de uniforma de poliţist, cu acuzaţii de agresiune din partea unor persoane din subordine sau chiar din presă. De asemenea, mass-media a prezentat, de-a lungul timpului, informaţii şi imagini care îl arătau pe Christian Ciocan tocmai în apropierea sau în compania unor grupări infracţionale, ceea ce aduce o lipsă totală de credibilitate asupra sa şi a cuvântului său”, a conchis Tudorache.