Evenimentul Zilei > International > Scandal imens la Davos. Acuzaţii de rasism la adresa agenţiilor de presă
Scandal imens la Davos. Acuzaţii de rasism la adresa agenţiilor de presă

Scandal imens la Davos. Acuzaţii de rasism la adresa agenţiilor de presă

Activista pentru climă, Vanessa Nakate, a acuzat mass-media de rasism după ce a fost decupată dintr-o fotografie făcută cu colegii săi albi, din Davos.

Într-o declarație video emoționantă, Nakate a spus că, pentru prima dată în viața ei, „a înțeles definiția cuvântului rasism”. Nakate a declarat că „diverse” agenţii, inclusiv agenția americană de știri AP, au eliminat-o din fotografii. AP a transmis că nu există „nicio intenție rea”: „Fotograful a încercat să obțină o poză rapidă în termenul limită și a decupat-o pur și simplu pe motive de compoziție… deoarece a crezut că acea clădire din fundal distrage atenţia”, a explicat David Ake, directorul agenției de știri.

„De ce m-aţi scos din fotografie?”

Nakate a susținut vineri o conferință de presă la Davos, alături de colegii activiști ai climei: Greta Thunberg, Loukina Tille, Luisa Neubauer și Isabelle Axelsson. Ulterior, a apărut articolul pe Associated Press în care a fost decupată dintr-o poză făcută cu ceilalţi activiști.

Tânăra de 23 de ani a spus că nu a primit „nicio explicație sau scuze” după ce imaginea AP a fost înlocuită cu una care o includea. Videoclipul a fost vizionat de aproximativ 40.000 de ori și a fost distribuit de sute de oameni.

Activiștii climatici de top i-au oferit sprijinul

„Îmi pare atât de rău că v-au făcut asta … sunteți ultima care ar merita aşa ceva! Cu toții suntem recunoscători pentru ceea ce faceți și cu toții vă trimitem dragoste și sprijin”, a scris Thunberg.

Isabelle Axelsson a spus că este „inacceptabil” să scoată activista din fotografii. „Vocea ei este la fel ca, dacă nu chiar mai valoroasă decât a noastră, într-un moment ca acesta”, a scris ea, potrivit BBC