Evenimentul Zilei > Justitie > SCANDAL la CCR. Reprezentantul Ministerului Public: „Nu a existat interdicția clasificării”
SCANDAL la CCR. Reprezentantul Ministerului Public: „Nu a existat interdicția clasificării”

SCANDAL la CCR. Reprezentantul Ministerului Public: „Nu a existat interdicția clasificării”

Iuliana Nedelcu, reprezentantul Minsiterului Public la CCR, a declarat miercuri, în ședința în care se dezbate sesizarea pe conflictul Parlament-Ministerul Public privind protocoalele, că acestea au fost documente tehnice și nu a existat o interdicție de clasificare a lor.

„Nivelul de secretizare a fost stabilit de SRI, MP a respectat nivelul de secretizare. Accesul la informații clasificate nu se justifică prin simplu rang funcție sau deținerea unei autorizări de securitate. Prin urmare protocoalele au fost comunicate Parchetelor cu care au lucrat. Mai este de observat faptul că în momentul încheierii protocoalelor nu există o obligație expresă care să interzică clasificarea. Aceasta a apărut în 2018. Din punct de vedere a unei actuale temeinicii a clasificării credem că aceasta nu face obiectul sesizării de față”,a afirmat Iuliana Nedelcu, potrivit Mediafax.

Nedelcu a mai spus că protocoalele au fost acorduri tehnice, care nu au stabilit norme juridice de conduită.

„Protocolul este un acord tehnic prin care s-au stabilit modalități practice ale colaborării referitoare la cooperarea între Servicii și organele de anchetă penală, precum și informații care cuprind indicii pentru procurori pentru o infracțiune ce trebuie urmărită. Așadar, protocoalele au fost stabilite pentru a standardiza proceduri de lucru riguroase. (…) Dacă există nerespectare a atribuțiilor legale va avea loc această verificare. Protocoalele sunt acte de natură civilă bilaterale, un acord între autorități, un act intern, acesta e motivul pentru care nu se publică în Monitorul Oficial. Părțile se află pe poziții de egalitate, niciuna nu are o putere de decizie superioară, de aceea considerăm că nu se poate vorbi despre o vătămare. Nu au fost stabilite norme juridice de conduită. Adică nu s-a legiferat și nici nu s-a împiedicat legiferarea”,a mai spus Iuliana Nedelcu.