În lipsa reacției autorităților județene, localnicii din satul Cușma, au transformat satul într-o cetate, și-au baricadat casele și fac de pază înarmați cu furci și topoare. Oamenii spun că situația a ajuns una dramatică, ajungând până acolo încât să fiue anunțați chiar și prin sistemul ROAlert.

Situația durează de mai bine de o lună de zile, în zonă fiind semnalați mai mulți urși. La Cușma o tragedie poate avea loc oricând, mai ales că în fiecare dimineață, zeci de copii merg la școală, pe jos, aceștia putând fi atacat de urs.

De mai bine de o lună, susține bistrițeanul.ro, localnicii din Cușma se roagă de autorități să intervină. Singuri nu își pot face dreptate, deoarece dacă ar omorî urșii ar fi acuzați de braconaj. Între timp, ultimul atac a fost înregistrat sâmbătă noaptea, când un porc de 150 de kilograme a fost luat din cotețul său și târât la o distanță de 200 de metri. Oamenii mai spun că până în prezent au rămas fără nouă porci și două vaci.

Pentru ca ursul să poată fi recoltat, autoritățile județene așteaptă o autorizație, care trebuie să vină tocmai de la București.