„Satele” din sectorul 1, lăsate fără canalizare şi anul ăsta

„Satele” din sectorul 1, lăsate fără canalizare şi anul ăsta

Locuitorii fără canalizare şi apă curentă din cartierele Străuleşti, Vatra Nouă şi Chitila vor înfrunta şi anul 2009 aşa cum au făcut-o şi cu ultimii 20 de ani de când locuiesc în cel mai bogat sector al Capitalei, dar în condiţii de lumea a treia.

După ce au ieşit în stradă în ultimele săptămâni, protestând la adresa nepăsării autorităţilor, bucureştenii din zonele amintite au primit promisiuni de la edilul Andrei Chiliman că situaţia lor se va rezolva. Acesta a revenit ieri asupra problemei, spunând însă că lucrările de canalizare promise acelor locuitori nu-şi vor găsi finanţarea nici în acest an. Motivul: consilierii generali de la Capitală i-ar fi luat cele 37 de milioane de lei prevăzuţi pentru infrastructura din zona de nord a oraşului.

Banii au fost împărţiţi celorlalte sectoare, mai sărace, au motivat consilierii, transmiţându-i lui Chiliman să le explice locuitorilor de pe străzile necanalizate de ce nu e capabil să cheltuiască tot bugetul anual pe care îl are, oricum, sectorul pe care-l conduce.

Sectorul lui Vanghelie, favorizat

Ne puteți urmări și pe Google News

În şedinţa de consiliu de luni, 13 aprilie, a fost votat bugetul Capitalei, în valoare de 1,2 miliarde de euro. Unul din capitole prevedea reechilibrarea bugetelor sectoarelor, cu sume provenite din impozitul de venit. Peste 140 de milioane de lei au fost astfel împărţite la sectoare, cu excepţia sectorului 1 care nu a primit nimic.

După repartizare, Sectorul 2 a primit 20 de milioane de lei, administraţia publică a Sectorului 3 a primit 31 de milioane de lei, Sectorul 4 - 20,86 de milioane de lei, iar Sectorul 6 a primit 28 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, de 45 de milioane de lei, a fost repartizată Sectorului 5. Chiliman nu e în stare să cheltuiască ce are

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, a dat vina pe consilierii municipali PD-L şi PSD care, spune el, i-au lăsat astfel fără apă şi canal pe bucureştenii din Vatra Nouă, Străuleşti şi Chitila.

„Cele 37 milioane de lei, care trebuiau alocaţi locuitorilor din cartierele amintite, au fost împărţite, pe criterii strict politice, între primăriile de sector controlate de PD-L şi PSD. Domnilor consilieri generali PD-L şi PSD, nu pe Chiliman îl pedepsiţi prin această decizie, ci pe cetăţenii Bucureştiului, care îşi plătesc conştiincios taxele şi impozitele”, a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

„La cât buget are domnul Chiliman, aproape egal cu al Capitalei, e aproape nesimţire ce susţine dânsul. Cotele defalcate sunt bani meniţi să ajute sectoarele cu probleme mai mari şi care au proiecte, nu sectorul 1 care în fiecare an a avut excedent bugetar”, a contracarat Călin Murg, preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

„În 2007 sectorul 1 a avut un excedent bugetar de 20%. Fiecare an a fost încheiat cu sume necheltuite în sectorul 1, în timp ce celelalte sectoare nu reuşesc să-şi rezolve toate nevoile. Domnul Chiliman să explice public acelor oameni din nord, care într-adevăr stau în nişte condiţii improprii, de ce nu a reuşit în niciun an să cheltuiască tot bugetul avut? Din banii proprii putea demult să finanţeze acele lucrări de infrastructură, nu să dea vina acum pe consilierii generali că au direcţionat banii pentru sectoarele mai puţin bogate. Oricum Primăria Capitalei nici nu are competenţe în acele zone, ci numai primăria de sector”, a explicat şi Ionuţ Popa, consilier PD-l, membru în comisia de buget a CGMB.

Haiducie pentru Popoviciu

Edilul Andrei Chiliman îi contrazice, însă: „Acum trei ani, aceiaşi consilieri generali au decis ca banii Sectorului 1 să fie cheltuiţi cu prioritate pentru apă, canalizare şi asfalt în cartierul Băneasa, controlat de omul de afaceri Puiu Popoviciu, în detrimentul bucureştenilor din Vatra Nouă, Străuleşti şi Chitila Triaj. Adică s-au luat bani de la săraci şi s-au dat la bogaţi. După ce s-au terminat majoritatea lucrărilor în cartierul Băneasa, consilierii municipali au decis, acum, să taie finanţarea pentru cele trei cartiere din Sectorul 1, condamnând bucureştenii din Vatra Nouă, Străuleşti şi Chitila Triaj la nişte condiţii de trai ca în evul mediu”.

Chiliman a declarat că va cere în instanţă cele 37 de milioane de lei care consideră că i se cuvin sectorului 1.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, la votarea bugetului, că în momentul în care s-a hotărât ca Sectorul 1 să nu primească nimic s-a avut în vedere atât excedentul bugetar pe anul trecut, cât şi faptul că acest sector are un buget destul de mare, comparativ „cu al municipalităţii”.

GHICA-TEI PETRICANI Fotografii: Răzvan Vălcăneanţu

Citiţi şi:

Bucureştiul, ca-n Evul Mediu

Banca Mondială îi înfundă canalizarea lui Popoviciu