În timpul verificării documentelor însoţitoare ale mărfii, în perioada 28 mai – 15 iunie, inspectorii Direcţiei Sanitar – Veterinare Braşov au constatat că sarea din Ucraina nu era însoţită de un buletin de analiză, pe 2009, pentru determinarea gradului da radioactivitate a sării ci doar de un buletin acoperitor, din 2007, care nu conţine detalii privind analizele obligatorii ce privesc radioactivitatea.

„Am sechestrat sarea”

„În această situaţie, noi am procedat conform normelor europene în domeniu, am sechestrat sarea şi vom continua controalele până găsim toate firmele care s-au aprovizionat de la acest importator. Precizez însă că nu se poate vorbi de sare cotaminată radioactiv ci doar de suspiciunea ca acesta ar putea fi aşa”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSV Braşov, Gheorghe Puchianu.

Şeful DSV mai spune că în 5 dintre cele 19 unităţi verificate până acum, a fost găsită astfel de sare, cantitatea toală depistată fiind de 3.550 de kilograme. Acesata mai spune că loturile intrate în unităţi au fost mai mari dar o parte s-au comercializat deja.