Într-un studiu efectuat de un grup de cercetători norvegieni şi publicat în Jurnalul Medical New Englnad se arată că preeclampsia, cunoscută şi ca toxemia gravidică, poate genera, în timp, afecţiuni renale.
Preeclampsia este o afecţiune care apare la femeile însărcinate şi este caracterizată printr-o valoare crescută a presiunii arteriale, însoţită de un nivel proteic urinar crescut.
Femeile cu preeclampsie prezintă edeme (umflături) la nivelul picioarelor, gambelor şi mâinilor. Când este prezentă, preeclampsia debutează de obicei în a doua jumătate a sarcinii, pe finalul trimestrului al doilea sau în trimestrul trei, uneori chiar mai devreme. Studiul arată că, în cazul femeilor care au născut cel puţin o dată, riscul dezvoltării unor afecţiuni renale a crescut în mod dramatic.
Astfel, iminenţa unei boli de rinichi este cu 4,7% mai mare în cazul primei naşteri, cu 6,4% mai mare la cea de-a doua naştere şi cu 15,5% mai crescut începând cu a treia naştere.
În cadrul aceluiaşi studiu se mai arată că toxemia gravidică mai poate creşte riscul afecţiunilor cardiace şi al diabetului.
Cercetătorii au precizat că printre cauzele declanşării preeclampsiei ar putea fi problemele de sănătate pe care mama le-a avut atât înaintea conceperii, cât şi în timpul gravidităţii. Aceştia au fost însă rezervaţi în a se pronunţa cu privire la obezitate ca factor generator al preeclampsiei şi al diabetului.
Sursa:Reuters