Recent, 360 de muncitori români au plecat în toiul nopții cu autocarele în Slovenia, la plantat de hamei. Au plecat în inima nopții cu 9 autocare. Două zile au stat la vama cu Ungaria pentru a putea trece mai departe, spre Slovacia.

Ajunși în Slovenia, lucrătorii români rămân vreme de șapte zile în carantină înainte de a începe munca. Poliția slovenă a verificat, miercuri, condițiile în care lucrătorii români rămân în fermele de hamei, unde vor petrece cele șapte zile în carantină.

Un alt transport a plecat vineri noaptea de la Târnăveni, fapt care a stârnit un val de controverse.

Slovenilor nu le convine că românii vin și le ocupă locurile de muncă.

„Avem zeci de mii de oameni fără serviciu și mii de șomeri, oare nu se găsesc 360 de muncitori pe partea însorită a Alpilor care să aibă grijă de aurul nostru verde?“, se întreabă Igor pe site-ul publicației slovene Vecer.com.

Majda, un alt sloven îi răspunde însă: „Muncitorii români lucrează pentru 2 euro, dorm în containere lângă câmpuri, sunt pe câmp de dimineață până la amurg, primesc 3 conserve și asta este. Pentru ultima oară, fermierii din Savinjska au strigat că muncitorii noștri nu vor putea rezista la aceste munci. Dacă am fi fost plătiți în mod corespunzător, da, dar pentru situația noastră, 2 euro nu este suficient“.

În luna martie, președintele Asociație cultivatorilor de hamei din Slovenia, Janez Osset, se declara îngrijorat de faptul că „muncitorii români, cei mai bine cotați lucrători de hamei, nu vor putea ajunge în Slovenia pentru recolta din hamei din acest an“. Asta din cauza stării de urgență decretată în România.

La acea vreme, Osset spunea că deja ar fi trebuit să existe 800 până la 1000 de muncitori români în Slovenia pentru a putea începe lucru la hamei, potrivit stiridiaspora.ro