Evenimentul Zilei > Social > Șapte episcopi greco-catolici martiri vor fi beatificați, la Blaj, de Sanctitatea Sa Papa Francisc
Șapte episcopi greco-catolici martiri vor fi beatificați, la Blaj, de Sanctitatea Sa Papa Francisc

Șapte episcopi greco-catolici martiri vor fi beatificați, la Blaj, de Sanctitatea Sa Papa Francisc

În cadrul unei ceremonii oficiate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, șapte episcopi greco-catolici martiri, reprezentanţi ai Bisericii Române Unite vor fi beatificați, duminică, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Acești episcopi martiri, care s-au sacrificat pentru libertate și credință sunt - Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. Toți au murit în timpul prigoanei comuniste

Cauza beatificării a fost deschisă în 1994. Procesul canonic eparhial de recunoaştere a martiriului episcopilor greco-catolici morţi pentru credinţă în timpul prigoanei comuniste a început oficial pe 16 ianuarie 1999 la Blaj şi a durat până la 10 martie 2009. Etapa a constat din culegerea de informaţii cât mai complete (mărturii verbale şi documente culese din arhive) privitor la viaţa, activitatea şi martirajul celor şapte episcopi greco-catolici morţi în timpul prigoanei comuniste.

În etapa romană, documentele au fost transferate la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor pentru a fi studiate şi sintetizate în vederea evaluării lor. 

A urmat etapa de evaluare din partea unei comisii de 9 teologi care s-a concretizat cu vot afirmativ unanim în data de 8 ianuarie 2019, după care evaluarea s-a făcut de către o comisie de cardinali şi episcopi, de asemenea cu rezultat pozitiv, scrie Antena1.

Sfântul Părinte Francisc a autorizat congregaţia să promulge Decretul de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi greco-catolici morţi între anii 1950-1970 din timpul persecuţiei comuniste pe 19 martie 2019.