SĂNĂTATE: Tratamente întrerupte din lipsa fondurilor

SĂNĂTATE: Tratamente întrerupte din lipsa fondurilor

Deşi românii care suferă de cancer au acum un acces mai bun la terapii moderne, mulţi nu le pot urma până la cap.

Accesul pacienţilor care au cancer la terapii de ultimă ge neraţie a crescut constant, în ultimii trei ani, însă din cauza lipsei banilor mulţi au fost nevoiţi să renunţe la ele. Declaraţiile au fost făcute ieri, cu ocazia lansării campaniei „Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte”.

Număr aproape dublu de pacienţi în tratament

Faţă de 2007, când făceau tratament cu molecule de ultimă generaţie numai 2.100 de pacienţi, anul trecut au beneficiat de acestea aproximativ 3.600 de pacienţi. „Se pune însă problema discontinuităţii terapiilor. Sunt pacienţi cărora li se aprobă dosarele, fac trei cure de tratament, apoi se opresc, fiindcă nu mai există bani pentru restul dozelor”, explică Cezar Irimia, preşedintele Fe-deraţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Numărul românilor în re gistraţi cu cancer depăşeşte 400.000, dintre aceştia 85.000 urmând tratament.

„Avem toate medicamentele care au fost aprobate şi în celelalte ţări din Europa, iar cele de ultimă generaţie au intrat deja şi în practica clinică de la noi”, a menţionat medicul oncolog Tudor Eliade Ciuleanu, de la Institutul Oncologic din Cluj, susţinător al campaniei.

Anul acesta, programul de oncologie a fost finanţat de către stat cu 594 de milioane de lei, faţă de 900 de milioane de lei cât se intenţiona iniţal.

Reprezentanţii FABC susţin că fondurile ar fi mult mai bine monitorizate, iar banii nu s-ar mai risipi, dacă s-ar crea Registrul Naţional Oncologic, existent în toate ţările civilizate din Europa. Totodată, ar putea fi rezolvată problema dosarelor care „se împotmolesc” la casele judeţene de asigurări, fără a mai ajunge la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a primi decizia de aprobare.

„Acum sunt mulţi bolnavi care ne întreabă ce să facă în cazul în care casa lor judeţeană nu mai are bani. Directorii de la CNAS ar trebui să se gândească la o soluţie pentru ei”, a comentat Cezar Irimia.

EFECTE MIRACULOASE

Cinci ani de viaţă în plus şi puţine efecte secundare

Terapiile cu medicamente ţintite de care ar putea beneficia mai mulţi pacienţi, dacă s-ar crea acest Registru Naţional Oncologic, pot prelungi viaţa bolnavilor cu până la cinci ani şi nu au atât de multe efecte secundare precum tratamentele clasice. Aceste molecule costă de cincişase ori mai mult decât terapiile clasice, dar „sunt mult mai prietenoase cu bolnavii”, reduc simptomele maladiilor şi cresc supravieţuirea pacienţilor chiar în cazul unor forme metastatice.

Moleculele moderne au la bază un mecanism inteligent prin intermediul căruia pot fi ţintite celulele tumorale care se diseminează.

Ne puteți urmări și pe Google News