RECOMANDARE. Cel mai bine ar fi să renunţaţi la mâncarea de tip fast-food.
Cele mai proaste variante de a mânca în concendiu sunt fast-foodurile şi meniurile all inclusive, atrag atenţia medicii nutriţionişti. Menurile de la fast-fooduri, fie că este vorba despre hamburgeri sau pizza, sunt pline de E-uri şi grăsimi nesaturate. Cele de tip all inclusive pot conţine alimente sănătoase, însă oamenii tind să le alegă de obicei pe cele mai nocive dintre acestea, de exemplu cartofii prăjiţi, şi să profite de porţii foarte mari.
Cel mai bine ar fi să mâncaţi preparate gătite sau făcute la cuptor, la un restaurant obişnuit, iar dacă această variantă vi se pare prea scumpă, să optaţi pentru alimente cumpărate de la supermarket. Dacă faceţi parte dintre persoanele sensibile şi alergice la diverse tipuri de mâncare, este recomandat să nu alegeţi localuri exotice ori preparate pe care nu le cunoaşteţi.
Sandviciurile de la supermarket, de preferat
Mâncarea tip fast-food este preferată în concedii fiindcă se prepară rapid şi e ieftină, dar e foarte nesănătoasă şi foarte calorigenă. „Vă recomand să alegeţi mai degrabă un restaurant obişnuit. Dacă nu vă permiteţi, aprovizionaţi-vă de la supermarket. Puteţi alege salate, legume proaspete, fructe, lactate. Mezelurile sunt de evitat”, spune medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.
La supermarket puteţi găsi sand viciuri gata preparate, mult mai sănătoase decât cele de la fast-fooduri. În cazul în care decideţi să nu renunţaţi totuşi la fast-food, nutriţioniştii vă recomandă ca, mai degrabă, să consumaţi pizza sau shaorma în locul hamburgerilor.
Cei care merg la camping pot profita liniştiţi de grătare şi de frigărui, întrucât acestea sunt sănătoase. „Atenţie însă cum păstraţi carnea. Pe cea adusă de acasă trebuie să o pregătiţi chiar din prima zi”, adaugă medicul nutriţionist.
Fructele de mare, contraindicate alergicilor
Medicul vă mai atrage atenţia şi în privinţa mâncărurilor exotice, unele foarte condimentate, altele foarte dulci, dar şi în ceea ce priveşte fructele de mare. „Dacă vă ştiţi alergici, este mai bine să nu încercaţi scoici sau alte fructe de mare. Sunt alimente care dau reacţii alergice foarte serioase”, explică medicul Alina Jiletcovici.
Apă, în loc de cola şi alcool
Specialistul vă sfătuieşte ca mai degrabă să profitaţi de meniurile care conţin peşte. Acestea sunt bogate în acizi graşi Omega 3, care fac destul de rar parte din dietă.
În cazul copiilor, este bine să nu faceţi experimente privind alimentaţia. „Hrăniţi-i aşa cum o faceţi de obicei”, vă sfătuieşte nutriţionistul. Pentru a-i hidrata este bine să aveţi la îndemână apă sau ceaiuri şi să evitaţi pe cât posibil să le daţi băuturi de tip cola sau alcool.
„Nu este indicat să le daţi să guste bere sau vin ori alte tipuri de băuturi alcoolice, întrucât neuronii lor sunt în for mare”, sugerează medicul nutriţionist.
Copiii se intoxică mult mai repede decât adulţii şi chiar cantităţile mici de alcool le pot face rău.