Sambata a devenit cea mai iubita zi a saptamanii pentru copiii romani din Terni

Sambata a devenit cea mai iubita zi a saptamanii pentru copiii romani din Terni

In Italia, mai ales in ultimul an, s-a infiintat un numar impresionant de asociatii culturale romanesti. Majoritatea au ca scop principal continuarea traditiilor, promovarea valorilor culturale si nu in ultimul rand crearea unei lagaturi puternice intre romani. Se incearca in acelasi timp ajutorare celor aflati in situatii mai dificile si incurajarea participarii la actiuni culturale. Un exemplu pozitiv il da in acest sens asociatia ”Floare albastra” din orasul Terni, situat in provincia cu acelasi nume.

Presedinta asociatiei, doamna Gina Dumitriu, nascuta in Panciu (jud. Vrancea), are 35 ani, este casatorita si are doi copii, de 2 si respectiv 5 ani. Rezidenta in Italia din 2002, Gina Dumitriu este una dintre cele mai puternice sustinatoare ale artei romanesti, participand dinainte de a emigra la promovarea acesteia.

In Romania, a fost actor colaborator al Teatrului Municipal din Focsani, indrumator de teatru, membru fondator si vicepresedinte (intre 1999-2002) al Fundatiei pentru arte "Step by step".

A participat la numeroase proiecte culturale pentru copii, desfasurate la Bucuresti, Viena, Venetia si Roma. A obtinut Premiu National pentru pictura, in cadrul Scolilor de Arte (1995), iar in anul 1998, la Calarasi, Premiu National pentru teatru, mentiune speciala.

Oficial, asociatia culturala ”Floare albastra” din Terni s-a infiintat la data de 10 ianuarie 2008. Asociatia are program permanent sambata, intre orele 16.30-18.00 si lunea de la 17.00-18.00. Sediul se afla in cadrul Centrului Cultural "Sergio Albasini", unde functioneaza si alte

organizatii culturale importante, insa ”Floare albastra” este singura asociatie straina din cadrul acestuia.

In timpul acestui program se organizeaza permanent ateliere de pictura, activitati practice si de lectura precum si teatru in limba romana.

Asociatia si-a inceput practic activitatea pe 1 decembrie 2007, cu ocazia zilei nationale a Romaniei. Cu acest prilej, au fost invitati copii cu varste cuprinse intre 6-12 ani, in special de la Scoala elementara F.lli Cervi, Quartiere Italia (Terni) unde invata multi copii romani.

Prin arta, alaturi de Romania A fost organizat un atelier de lucrari practice, copiii putandu-se juca cu cartoane colorate pentru a realiza stegulete, zmee si harti aplicative, cu culorile steagurilor roman si italian. Activitatea s-a bucurat de succes deosebit, la aceasta actiune participand si multi dintre

parintii copiilor.

Tot din luna decembrie, s-a organizat saptamanal, in ziua de marti, un atelier de icoane pictate pe sticla. La aceasta actiune participa 12 copii romani, atelierul fiind deschis si parintilor. Rezultul acestui proiect a fost realizarea a 12 icoane pentru expozitia de Craciun. Initierea

evenimentului i-a adus Ginei Dumitriu o oferta de colaborare permanenta cu Scoala elementara F.lli Cervi, pana in iunie la sfarsitul anului scolar, pentru trei proiecte:

- Icoane pe sticla si oua incondeiate (Expozitie de Paste, la nivel de oras); - "Cantamaggio"-atelier de activitati practice pentru sarbatorirea primaverii; - Teatru pentru copii in limbile romana si italiana.

In preajma Craciunului s-a organizat un mini-concert de cantece traditionale romanesti. Copiii romani le-au cantat colegilor italieni, traducandu-le si o parte din versuri.

La inceputul anului 2008 a avut loc prima manifestare, denumita ”poezii de Mihai Eminescu”, manifestare cu ocazia careia s-au recitat "Somnoroase pasarele" si "Scrisoarea III”, in limba romana.

Tot cu aceasta ocazie, s-a organizat un atelier de lucrari practice, colaje si desen-pasteluri. ”Am un sentiment de usoara dezamagire pentru slaba participare la activitatea de sambata, 19 ianuarie, dedicata zilei lui Eminescu. Dar asa sunt romanii, greu de urnit, mai ales daca vorbim despre o activitate la inceput de drum. Personal am incredere ca ceea ce am inceput este necesar si voi continua sa caut acele persoane care gandesc la fel si vor sa se implice”, ne-a declarat presedinta asociatiei.

Colaborare pentru "institutii cu adevarat europene"

Gina Dumitriu a tinut sa precizeze ca toate aceste actiuni au putut fi realizate datorita deschiderii pe care a gasit-o la conducerea scolii elementare F.lli Cervi, datorita dorintei dascalilor de a transforma scoala intr-o institutie cu adevarat europeana, in care elevii intra

in contact cu obiceiurile si cultura altor popoare.

”Tin sa multumesc in mod deosebit doamnei profesor Antonella Alunni Pistoli, care a convocat toti parintii romani din acea scoala si le-a prezentat proiectele noastre”, a tinut sa precizeze Gina Dumitriu.

Deschiderea atelierului de pictura icoane pe sticla i-a dat cea mai mare satisfactie Ginei Dumitriu. ”Au venit copii romani noi, impreuna cu parintii lor. Acestia din urma mi-a declarat ca sambata incepe sa devina cea mai iubita zi a saptamanii pentru copiii lor, ca ei considera acest atelier ca pe cel mai frumos loc de joaca. Ii observ si eu pe copii ca se straduiesc si ca fac totul cu mare placere. La terminarea unei icoane vad cum le sclipesc ochii de bucurie”, a povestit Gina.

”In acele clipe simt ca sunt utila comunitatii romanesti. Consider ca icoanele, in afara faptului ca sunt un produs cultural romanesc, reprezinta un mod practic de a duce mai departe valorile crestin-ortodoxe ale romanilor, de a-i face pe copii sa fie mai apropiati de cultura stramoseasca”, a mai tinut sa precizeze presedinta asociatiei ”Floare albastra”.

In actiunea de informare a romanilor despre existenta si proiectele sale, asociatia a beneficiat de un mare ajutor si din partea preotului paroh V. Andreca de la Biserica Ortodoxa SF.Paraschiva din Terni.

Articol preluat din Realitatea din Italia

Ne puteți urmări și pe Google News