Ultima sa decizie a stârnit o furie de nedescris în rândul ONG-urilor care se ocupă de imigranți. Ca să mai ușureze bugetul nu foarte bogat al țării de povara întreținerii imigranților, Matteo Salvini a hotărât să scadă de la 35 la 20 de euro pe zi cheltuielile cu fiecare imigrant în parte. Imediat, asociațiile care conduc centrele de primire a imigranților au explodat și au trimis o scrisoare deschisă plină de revoltă . 20 de euro n-or fi bani puțini pentru pensionarii din România, dar pentru imigranți acești bani par de-a dreptul o insultă.

Cel puțin asta reiese din scrisoarea de protest a ONG-urilor pro-imigrație. Potrivit ziariștilor de la Il Giornale, asociațiile îi reproșează lui Salvini că oferă numai bani de hrană, fără să ia în calcul celelalte nevoi ale imigranților, de pildă învățarea limbii italiene, serviciile medicale și sociale sau îngrijirea psihiatrică, în cazul celor care au probleme. Adevăratul motiv al furiei apare însă mai spre sfârșitul scrisorii, când asociațiile cu pricina îl acuză pe Salvini că micșorează „profiturile companiei”, “cheltuielile generale” ale asociațiilor, ceea ce ar putea avea ca efect reducerea salariilor celor care lucrează în centrele pentru imigranți.

Răspunsul lui Salvini la toate acuzațiile venite din partea rețelei de ONG-uri este că banii sunt irosiți pentru că proporția adevăraților refugiați este de numai 30 la sută, Pentru ceilalți 70 la sută cererile de azil sunt respinse de autorități pe bandă rulantă, întrucât nu e vorba de refugiați, ci de imigranți în căutarea unei vieți mai bune. Mai mult, Salvini spune că „cine a văzut imigrația ca pe o posibilitate de îmbogățire, de astăzi este la dietă! (…) De ospitalitatea pe care o arătăm imigranților trebuie să se ocupe doar adevărații voluntari”.

Măsurile luate de Salvini au și o altă miză. Încă din 2016 au existat informații că grupurile de crimă organizată (Mafia) s-au implicat în centrele de primire a solicitanților de azil. În Sicilia, Mafia a solicitat și a primit bani de la guvern pentru a găzdui imigranți. Afacerile au fost chiar foarte prospere, pentru că deși au primit sume consistente, mafioții au păstrat partea leului, oferindu-le imigranților condiții sub standarde. Mai mult, mafioții au fost acuzați că i-au forțat pe imigranți să le plătească „taxe de protecție”, iar cei care nu au acceptat au avut de suferit.

Un alt raport, publicat anul trecut de grupul italian de luptă împotriva mafiei, a arătat că imigrația a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri pentru organizațiile criminale din întreaga țară. Raportul susține. De altfel, că multe grupuri de interlopi organizate în Africa de Nord au intrat în relații de colaborare cu mafia italiană.

 

Te-ar putea interesa și: