Operaţiunea a fost una de tip „die in” care constă în blocarea trecerii, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. Activiştii „vor fi eliberaţi după ce îşi vor prezenta identitatea”, a spus el.

Miscarea Extinction Rebellion le-a cerut susţinătorilor să se întâlnească în incinta salonului auto pentru o operaţiune „Salonul Minciunilor” destinată să „perturbe Salonul Auto pentru a spune adevărul despre prăbuşirea ecologică şi rolul motor al industriei auto în această criză”, se arată în comunicatul publicat pe reţelele de socializare.

La intrarea principală a salonului a fost afişat un banner pe care se afla înscris „stop emisiilor de CO2” şi au avut loc şi alte acţiuni la diferite standuri, au menţionat jurnaliştii AFP. Astfel, militanţi s-au instalat la volanul unor maşini prezentate, unele vehicule au fost etichetate sau stropite cu culoarea sângelui. O acţiune a fost desfăşurată la standul gigantului petrolier Shell. Un activist a strigat „Shell ucide”, în timp ce alţii care purtau o mască reprezentând sigla companiei au distribuit pliante vizitatorilor.

„L-a numit ‘Salonul Minciunilor’ pentru că nu mai credem absolut în industria auto pentru a oferi soluţii la această criză ecologică şi climatică. Ea a minţit deja în trecut, continuă să mintă şi va continua să ne mintă dacă nu o oprim”, a declarat o purtătoare de cuvânt a XR, identificată Sarah.

„Prin această acţiune, obiectivul este într-adevăr de a permite cetăţenilor să se spună: noi nu mai vrem să continuăm să fim sub presiunea industriei auto, deoarece trebuie să instituim un alt model de mobilitate ceea ce favorizează o mulţime de alte alternative care sunt juste la fel de bine social şi ecologic”, a adăugat sursa citată, citează Agerpres.