Evenimentul Zilei > International > Salonul auto de la Bruxelles luat cu asalt. Peste 150 de arestați
Salonul auto de la Bruxelles luat cu asalt. Peste 150 de arestați

Salonul auto de la Bruxelles luat cu asalt. Peste 150 de arestați

Peste 150 de persoane au fost arestate sâmbătă după-amiază, la Bruxelles, la o acțiune împotriva poluării organizată de mişcarea ecologistă Extinction Rebellion (XR) în incinta salonului auto, au anunţat serviciile de poliţie, relatează AFP.

Operaţiunea a fost una de tip „die in” care constă în blocarea trecerii, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. Activiştii „vor fi eliberaţi după ce îşi vor prezenta identitatea”, a spus el.

Miscarea Extinction Rebellion le-a cerut susţinătorilor să se întâlnească în incinta salonului auto pentru o operaţiune „Salonul Minciunilor” destinată să „perturbe Salonul Auto pentru a spune adevărul despre prăbuşirea ecologică şi rolul motor al industriei auto în această criză”, se arată în comunicatul publicat pe reţelele de socializare.

La intrarea principală a salonului a fost afişat un banner pe care se afla înscris „stop emisiilor de CO2” şi au avut loc şi alte acţiuni la diferite standuri, au menţionat jurnaliştii AFP. Astfel, militanţi s-au instalat la volanul unor maşini prezentate, unele vehicule au fost etichetate sau stropite cu culoarea sângelui. O acţiune a fost desfăşurată la standul gigantului petrolier Shell. Un activist a strigat „Shell ucide”, în timp ce alţii care purtau o mască reprezentând sigla companiei au distribuit pliante vizitatorilor.

„L-a numit ‘Salonul Minciunilor’ pentru că nu mai credem absolut în industria auto pentru a oferi soluţii la această criză ecologică şi climatică. Ea a minţit deja în trecut, continuă să mintă şi va continua să ne mintă dacă nu o oprim”, a declarat o purtătoare de cuvânt a XR, identificată Sarah.

„Prin această acţiune, obiectivul este într-adevăr de a permite cetăţenilor să se spună: noi nu mai vrem să continuăm să fim sub presiunea industriei auto, deoarece trebuie să instituim un alt model de mobilitate ceea ce favorizează o mulţime de alte alternative care sunt juste la fel de bine social şi ecologic”, a adăugat sursa citată, citează Agerpres.