Sacru sau profan?

Sacru sau profan?

Din această seară, de la ora 18.15, TVR Cultural prezintă o nouă serie documentară, "Sacrul în India contemporană".

Pentru unii folclor, tradiţie sau artă, Teyyam este pentru alţii un ritual de posedare. Însă pentru cei care contează cel mai mult, localnicii din zonele unde se practică, este o manifestare religioasă, prin care zeii prind viaţă şi coboară printre ei. Fiecare Teyyam este dedicat unui anumit zeu. Ritualurile sunt efectuate la festivalurile anuale organizate în temple mici. Zeii veneraţi aici sunt violenţi şi cer ofrande în carne de pui şi vin de palmier.

Grupurile de Teyyami, rude de sex masculin care fac parte din castele inferioare, profită de perioada decembrie-martie pentru a-şi practica ritualurile în temple, asigurându-şi astfel o sursă importantă de venituri. Interpretul trebuie să ştie să danseze, să spună poveşti, să aibă cunoştinte de machiaj, arte marţiale şi chiar să meargă pe cărbuni aprinşi sau să decapiteze prin muşcătură animale sacrificate în cinstea lui.

În primul episod, "Anotimpul vizionarilor", facem cunoştinţă cu Madhu Pannikar, un bărbat de 30 de ani care trăieşte într-un sat din sudul Indiei. Ca şi tatăl lui, el este un Teyyam. Considerată o mare onoare, aceasta este o însuşire ereditară. Bărbaţii care poartă această titulatură au privilegiul de a încarna zei şi, înainte să intre în scenă, trebuie să respecte anumite reguli (de exemplu, să nu mănânce nimic întreaga zi). În timpul unei astfel de reprezentaţii, bărbatul este asistat de tatăl său în vârstă de 70 de ani, care îl îndrumă, precum şi de membrii mai tineri ai familiei.

Transă şi previziuni

În temple, ritualurile pot dura mai multe zile. Interpreţii sunt acompaniaţi întotdeauna de muzica tradiţională, însă momentul cel mai aşteptat este acela în care actorul care vorbeşte în numele zeului intră în transă şi pare a fi încarnarea acestuia. El reuşeşte atunci să păşească pe cărbuni încinşi sau să prezică recoltele viitoare. Pentru fiecare dintre spectatorii prezenţi, el este însuşi zeul, care li se adresează.

Ne puteți urmări și pe Google News