Evenimentul Zilei > International > S-au TREZIT după zeci de ani. Femeile ABUZATE de armata japoneză cer daune de zeci de milioane de dolari
S-au TREZIT după zeci de ani. Femeile ABUZATE de armata japoneză cer daune de zeci de milioane de dolari

S-au TREZIT după zeci de ani. Femeile ABUZATE de armata japoneză cer daune de zeci de milioane de dolari

Femeile sud-coreene ce au fost victime ale sclavagismului sexual impus de armata imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial vor depune plângere în faţa justiţiei americane. Acestea cer daune morale de 20 de milioane de dolari. Anunţul a fost făcut de avocatul victimelor.

Plângerea va fi depusă la 1 iulie de 10 victime, numite “femei de reconfortare”. Cea care a demarat acest demers este Kim Bok-Dong, în vârstă de 89 de ani, informează Agerpres, citând AFP. Plângerea va fi depusă la un tribunal din districtul California şi vizează guvernul japonez, dar şi companii precum Mitsubishi, care sunt acuzate de implicare în crime de război. Din cauza eşuării unor astfel de demersuri similar în Japonia, reclamantele au decis să se adrese justiţiei americane. 

Guvernul japonez trebuie să prezinte scuze oficiale şi sincere pentru acţiunile predecesorilor săi şi să restabilească onoarea noastră”, a declarat Kim Bok-dong.

Potrivit unor numeroşi istorici, până la 200.000 de femei, în majoritate coreene, dar şi chinezoaice, indoneziene şi originare din alte ţări asiatice, au fost înrolate cu forţa în bordeluri ale armatei imperiale nipone.