În luna octombrie, băncile autohtone au mărit, în premieră, costurile efective percepute la împrumuturile din oferta curentă.
Rata medie la un credit ipotecar de 100.000 de lei pe 30 de ani, contractat în octombrie, a fost cu 53 de lei mai mare decât cea aferentă unui împrumut de aceeaşi valoare luat cu o lună înainte, ajungând astfel la aproape 840 de lei. Cauza: costurile efective aferente creditelor pentru locuinţe în lei au crescut de la 9,07% în septembrie la 9,88% în octombrie, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Naţională a României.
Acestea nu sunt singurele împrumuturi care s-au scumpit luna trecută. Dobânzile efective medii practicate de bănci au crescut şi la ipotecarele în euro, dar şi la creditele de consum contractate în moneda naţională şi în cea europeană. Scumpirea creditelor noi poate fi pusă pe seama creşterii dobânzilor practicate pe piaţa interbancară.
Mişcarea băncilor reprezintă însă o premieră pe piaţa autohtonă. Până acum acestea măreau dobânzile practicate la creditele vechi, iar pe cele noi le menţineau ieftine pentru a agăţa cât mai mulţi clienţi. Costul banilor Dacă suma plătită în plus într-o lună nu pare prea mare, costurile totale cresc simţitor.
Astfel, la creditul ipotecar de 100.000 de lei contractat pe 30 de ani, suma plătită în plus de un client s-ar ridica la circa 19.000 de lei dacă dobânda ar rămâne bătută în cuie până la rambursarea împrumutului. Această diferenţă vine numai din mărirea dobânzii. Costurile totale ale împrumutului sunt mult mai mari: peste 201.000 de lei.
La creditele de consum, costurile suplimentare apărute în urma creşterii dobânzilor efective (la 17,4%) în luna octombrie sunt mult mai mici.
De exemplu, la un împrumut de 10.000 de lei, contractat pe patru ani, rata lunară a crescut cu circa trei lei în octombrie faţă de septembrie. Costurile suplimentare suportate de client se umflă din această cauză cu peste 150 de lei, în cazul în care dobânda efectivă rămâne neschimbată până la rambursarea integrală a împrumutului. Costul unui astfel de tip de credit se ridică însă la aproape 3.650 de lei.