Oficialii americani cred că Rusia a început să testeze rachetele încă din 2008. Astfel de teste sunt interzise prin tratatul care nu permite rachetele cu rază medie de acţiune, semnat în 1987 de preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov şi privit, vreme îndelungată, ca unul de cotitură, care a contribuit la sfârşitul Războiului Rece, scrie New York Times.
Un oficial din Departamentul de Stat, biroul pentru controlul armelor, a discutat de mai multe ori cu autorităţile ruse despre această problemă, iar acestea au răspuns că au investigat subiectul şi consideră cazul închis. Administraţia Obama nu este pregătită să catalogheze aceste teste ca fiind o încălcare a Tratatului din 1987.
Barack Obama a promis că va încerca să reducă arsenalul armelor nucleare, la nivel global, iar Departamentul de Stat vrea să găsească un mod de a rezolva problema încălcării tratatului, menţinând uşa deschisă pentru viitoare acorduri în domeniu. "SUA nu ezită niciodată să discute cu Rusia despre încălcarea unor acorduri, iar acest caz nu face excepţie", spune Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. "Este în curs de desfăşurare un proces de revizuire şi nu vrem să speculăm sau să prejudiciem rezultatul acestuia", a explicat ea.
SUA nu mai au răbdare
Alţi oficiali susţin că nu există nicio îndoială că testele balistice încălcă tratatul, iar SUA au avut deja suficientă răbdare cu ruşii. Membri ai Congresului, informaţi despre teste încă de acum un an, au făcut presiuni asupra Casei Albe pentru a da un răspuns ferm.
O dispută publică pe tema testelor ar fi însă o nouă piatră de moară în relaţiile tensionate dintre SUA şi Rusia. În ultimele luni, relaţia a fost afectată de diferenţele de opinie legate de războiul din Siria, azilul temporar acordat lui Edward Snowden şi protestele din Ucraina.
După sosirea lui Vladimir Putin la putere, armata rusă şi-a revizuit strategia, iar Kremlinul a început să aibă îndoieli în privinţa tratatului.
În timpul mandatului lui George W. Bush, Serghei Ivanov, ministrul Apărării, a propus ca cele două părţi să renunţe la tratat, dar a fost refuzat.

Te-ar putea interesa și: