Conform unei investigaţii a Gărzii de Frontieră finlandeze, cele două avioane au pătruns, miercuri, circa 600 de metri în interiorul spaţiului aerian finlandez în direcţia oraşului Porvoo din sudul ţării la ora locală 14:07 (11:07 GMT) şi au parcurs circa 10 kilometri deasupra teritoriului finlandez, incursiune ce a durat circa un minut.

Cele două aparate „au zburat în spaţiul aerian finlandez timp de circa două minute”, a declarat Niina Hyrsky, directoarea pentru comunicare a ministerului, precizând pentru AFP că Finlanda a a ridicat de la sol avioane F/A-18 Hornet pentru a le identifica, notează Agerpres.

Aparatele militare ruseşti traversează cu regularitate Golful Finlandei pentru a ajunge în exclava rusă Kaliningrad, între Lituania şi Polonia.
În ultimii ani au avut loc mai multe încălcări ale spaţiului aerian finlandez de către avioane ruseşti care survolau Marea Baltică, dar nu întotdeauna acestea au fost avioane de luptă.

Cel mai serios incident s-a produs în anul 2016, când două avioane ruseşti au pătruns separat la distanţă de circa o oră în spaţiul aerian finlandez, cu puţin timp înainte de semnarea la Helsinki a unui acord de consolidare a cooperării militare între Finlanda şi SUA.

Fostă provincie rusă (1809-1917), în război cu URSS-ul în timpul celui de Al Doilea Război Mondial (1939-1940 şi 1941-1944), Finlanda este o ţară neutră din 1955. Ţara nordică nu este membră a NATO, la fel cum nu e nici vecina sa Suedia, dar este asociată Alianţei Nord-Atlantice prin diverse programe de cooperare.

De asemenea, în luna mai două MiG 21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române au interceptat două bombardiere TU-22 escortate de alte două avioane de vânătoare Sukhoi SU-27 ale Rusiei care se îndreptau spre spațiul aerian NATO.

Este un obicei pentru aeronavele militare ruseşti să se apropie de spaţiul aerian NATO.