Evenimentul Zilei > Justitie > Rușii „invadează” România. Situație bizară la una dintre cel mai importante instituții
Rușii „invadează” România. Situație bizară la una dintre cel mai importante instituții

Rușii „invadează” România. Situație bizară la una dintre cel mai importante instituții

Parchetul General a trimis la DNA dosarul în care este anchetat modul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) a procesat solicitările a nenumărați ruşi şi ucraineni de a deveni români.

Concret, mii de dosare prezintă probleme de legalitate, iar Ancheta afectează procesul prin care moldovenii din Republica Moldova primesc cetățenia română, scrie EuropaFM.

Ministerul Public a precizat că ancheta urmărește fapte precum abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, în legătură cu unele dosare de acordare a cetăţeniei române. Cercetările se fac in rem.

Secretarul de stat din Ministerul de Externe, Ana Guţu, şef al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova, este de părere că problemele penale descoperite în România ridică probleme  procesului de acordare a cetăţeniei pentru moldovenii din Republica Moldova.

Pe de altă parte, Andrei Tinu, şeful instituţiei că încă nu a fost citat la parchet cu privire la acest dosar.

Cu toate că pentru a dobândi cetățenia română este necesară conoasterea limbii române, surse diplomatice au declarat pentru Europa FM că la sediile consulare ale MAE din Republica Moldova vin să depună jurământul şi persoane care nu ştiu „o boabă” în limba română.

În cee ace privește numărul crescut al rușilor care au depus dosare pentru a obține cetățenie română, preşedintele ANC susține că dosarele a puțin dintre aceștia au fost aprobate.

Dosarul penal în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români a fost declinat acum mai bine de o lună de la Parchetul General la Direcţia Naţională Anticorupţie, mai exact la 23 ianuarie.