Evenimentul Zilei > International > Rușii îi aruncă mănușa lui Elon Musk: vor trimite o super-rachetă ca să colonizeze planeta Venus  
Rușii îi aruncă mănușa lui Elon Musk: vor trimite o super-rachetă ca să colonizeze planeta Venus   

Rușii îi aruncă mănușa lui Elon Musk: vor trimite o super-rachetă ca să colonizeze planeta Venus  

Concurența dintre marile puteri continuă și în spațiul intergalactic, căci rușii au anunțat lansarea unei navetei spațiale care va putea fi folosită pentru mai mult de 100 de lansări, ca replică la ultra-performanta SpaceX a miliardarului american Elon Musk.

Potrivit directorului agenției spațiale Roscosmos din Rusia, care concurează direct cu compania privată SpaceX, misiunea rușilor urmează să aducă pe Terra eşantioane de scoarţă planetară prelevate de pe Venus şi să dezvolte o rachetă care va putea fi folosită pentru mai mult de 100 de lansări.

„Pentru a înlocui actuala rachetă Soyuz-2, elaborăm planurile pentru o rachetă cu metan. Ea va fi dezvoltată încă de la început ca un ansamblu reutilizabil. Nu semi-reutilizabil ca în cazul SpaceX, ci reutilizabil, prima treaptă va fi reutilizată de peste 100 de ori”, a declarat directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat agenţiei de presă Ria Novosti.

SpaceX a reuşit recent prima sa lansare şi revenire cu succes pe Terra a capsulei Crew Dragon, cu doi astronauţi la bord, în cadrul unei misiuni realizate pentru NASA. Racheta sa Falcon 9 este parţial reutilizabilă, precum şi capsula locuibilă, în vederea reducerii costurilor de lansare.

„Inginerii noştri (…) nu vor să repete ceea ce fac colegii lor de la SpaceX, ci să îi depăşească”, a adăugat Dmitri Rogozin. Oficialul rus a ironizat de altfel amerizarea „grosolană” a capsulei Crew Dragon, considerând că doar o asolizare pe „pământ ferm” ar reprezenta „o aterizare cum se cuvine”. Nu au lipsit nici ironiile fine la concurența istorică dintre Rusia și SUA în spațiul cosmic, căci Rogozin a avut o replică ironică legată de apetitul americanilor de a face poze „pe Lună, pe Marte sau pe oriunde pot”.

Prin reuşita sa recentă, compania miliardarului Elon Musk, care are ambiţia de a coloniza planeta Marte într-o bună zi, a dat o grea lovitură sectorului spaţial rus, însă rușii visează în taină să îi o lovitură grea și să colonezeze planeta Venus, potrivit The Guardian și AFP.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: