În contextul în care SUA şi alte ţări precum Rusia şi China îşi întăresc poziţiile lor militare pe orbita joasă a Pământului (situată la aproximativ 2.000 km altitudine) şi în apropierea Lunii, testul rușilor are loc în momentul în care, conform experților, spațiul devine tot mai mult un domeniu important de confruntare.

Armata americană depinde de sateliţi pentru a stabili acțiunile din teren. Aceasta folosește sateliții pentru a ghida muniţii, precum şi pentru monitorizarea lansărilor de rachete şi supravegherea forţelor proprii. Armele antisatelit, mai arată experții, reprezintă un pericol real, deoarece, în momentul atingerii țintelor, se generează un nor de fragmente care se pot ciocni cu alte obiecte, putând să declanşeze o reacţie în lanţ de proiectile pe orbita Pământului.

”SUA sunt pregătite şi hotărâte să descurajeze agresiunea şi să apere naţiunea, pe aliaţii noştri şi interesele Statelor Unite împotriva actelor ostile în spaţiu”, a declarat generalul John Raymond, şeful Comandamentului Spaţial al SUA, într-un comunicat în care adaugă și că testul este dovada ”pledoariei ipocrite a Rusiei în favoarea propunerilor de control asupra armamentului în spaţiu în timp ce se vede clar că nu are nicio intenţie de a suspenda dezvoltarea programelor de arme antisatelit”.

Conform analiştilor americani, racheta rusească lansată miercuri făcea parte din noul sistem antisatelit Nudol şi a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk, situat la circa 800 km nord de Moscova. De asemenea, SUA şi China au efectuat teste antisatelit similare. În martie, și India a efectuat un test cu rachetă antisatelit împotriva unui satelit de pe orbita joasă a Pământului.

Sursa: Agerpres.ro