Un comitet independent al Agenţiei Mondiale Anti-Doping (AMA/WADA) a recomandat vineri declararea Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) drept „neconformă”, arată AFP, preluată de Agerpres. O decizie finală se va lua în data de 9 decembrie, când, la Paris, va avea loc reuniunea Comitetului Executiv al AMA/WADA.

La începutul acestui an, autorităţile ruse au transmis datele electronice ale controalelor către AMA/WADA, conform unei condiţii impuse de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) pentru ridicarea suspendării acestei ţări. Însă în septembrie sua constatat alte ”incoerențe”, iar AMA a deschis o procedură care poate duce la noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Iuri Ganus, directorul Agenţiei ruse antidoping,  a declarat la sfârşitul lunii octombrie că se aşteaptă ca ţara sa să fie exclusă din competiţiile olimpice în 2020 şi 2022. El a denunţat rolul autorităţilor în falsificarea datelor transmise către AMA.

„Au fost mii de modificări, este foarte grav. Am fost trădaţi, este un fel de conspiraţie”, a declarat Ganus. El susține că modificarea datelor ar fi putut fi făcute pentru a-i proteja pe foştii sportivi ruşi care ocupă în prezent „posturi de conducere” în ţara sa.

În ultimii ani, Rusia a fost deja exclusă din mai multe competiţii internaţionale în ultimii ani, acuzată că practică un dopăaj instituționalizat al sportivilor.