Pușca pentru lunetiști, prezentată recent la un salon de armament din Moscova, a fost concepută pentru forțele speciale rusești care luptă împotriva „teroriștilor” în Siria.

Arma a încăput prima dată pe mâinile trupelor speciale acum un an, în cadrul unor teste secrete pe un poligon de antrenament situat la periferia Moscovei.

A fost prezentată „agenților care au revenit din misiunile din Republica arabă siriană ca o opțiune la actualele lor puști din dotare, scrie Russia Beyond, unele din ele fiind fabricate în străinătate.

„Miza a constat în crearea unei arme adaptate pentru munițiile 338 Lapua Magnum, care facilitează lovirea unor ținte aflate la 1,5 km distanță. Noua armă trebuia să fie mai ușoară și mai scurtă, pentru că, în teatrele de operațiuni, țevile lungi aduc inconveniente, mai ales în spații restrânse”, a declarat Iuri Sinitchin, inginer șef la Lobaev Arms.

În consecință, pușca Stalingrad are o țeavă mai scurtă iar distanța dintre ghinturile din interiorul ei a fost și ea redusă, pentru a propulsa glonțul de 300 de grame cu o viteză de 1 km pe secundă.

Rezultatul este o armă care cântărește peste 5 kg și care poate atinge iamicul la o distanță de aproximativ doi kilometri.

„Pentru clienții privați, o putem exporta în Asia și chiar țărilor NATO. Singurul lucru de care trebuie să se ocupe clientul este eliberarea documentelor necesare exportului din Rusia”, au precizat cei de la Lobaev Arms.