Editura Evenimentul si Capital

Rusia se implică abrupt în alegerile generale din Republica Moldova

Autor: | | 7 Comentarii | 2040 Vizualizari

În orice campanie electorală, loviturile tari vin în ultima săptămână. Dacă se poate în ultimele zile, înainte de a se închide campania pentru perioada de reflecție, suficient de devreme pentru a putea fi lovitura cu răsunet și a ajunge la populația vizată de loviturile din campanie și suficient de târziu pentru a nu exista vreo reacție.

Am, așteptat și în acest an, în vinerea dinaintea scrutinului, să vedem marile lovituri scoase din tolbă de către strategii de campanie ai principalelor structuri politice de la Chișinău, de data asta ]n campanie f[r[ limite temporale și fără pauză înainte de ziua scrutinului. Și loviturile au venit. iar majoritatea au vizat implicări ale Federației Ruse în campania electorală de la Chișinău, finanțându-l pe președintele socialist pro-rus Igor Dodon și Partidul Socialiștilor.

Ratarea aducerii eroico-emoționale a piloților acasă

Notabil e faptul că lovitura principală pe care trebuia să o dea Igor Dodon, cu aceeași susținere directă a Rusiei și a prietenului său Igor Chaika, fiul Procurorului General al Federației Ruse, a eșuat. Deși pregătise o întreagă scenografie pentru a reveni la Chișinău cu cei doi piloți din Republica Moldova, care au scăpat cu viață dintr-o poveste încâlcită cu avioane prăbușite și captivitate la talibani, cu extragerea lor pe bani de la același Chaika.

Ca urmare a acțiunilor sale, Chaika a fost numit, informal, chiar „ambasador de afaceri” al Rusiei în Republica Moldova. Piloții au rămas în îngrijire la ONG-ul său, motiv pentru care autoritățile ruse au putut respinge vizitarea celor doi de către autoritățile consulare ale Republicii Moldova. Momentul a fost urmat de schimburi de misive diplomatice virulente între Moscova și Chișinău, urmate de acuzații de sechestrare a celor în cauză.

Subiectul a fost dezumflat prin expunerea publică și prin lipsa elementului de surpriză, ba chiar cu costuri pentru Igor Dodon ce urma să profite de necazurile altora. Iar piloții vor fi lăsați să revină după campania electorală.(relatat aici https://deschide.md/ro/stiri/editorial/44514/Iulian-CHIFU--Ucenicul-vrăjitor-Dodon-afacerea-piloților-eliberați-și-lecția-de-comunicare-strategică.htm)

Dar loviturile nu s-au terminat. Liderii ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au venit cu acuzații și date privind o otrăvire a lor cu metale grele – care ar fi avut episoade în urmă cu un an și jumătate, apoi în alegerile locale, iar acum ar fi punctul culminant, din nou, în generale, fiind acuzată puterea actuală de această otrăvire. Probele au fost niște buletine medicale prezentate.

Fiul procurorului general finanțează Fundația soției Președintelui, promovată pe pagina oficială a Președinției

În același timp, între jucătorii geopolitici mari a mai apărut o lovitură majoră: Newsweek, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Fundația Anti-Corupție (FBK), condusă de opozantul rus Alex Navalnâi, și relatări anterioare ale Forbes și Vedomosti, au fost cele care au dat publicității finanțarea fundației soției președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de către Rusia, respectiv de către Igor Chaika, fiul Procurorului General al Republicii Moldova.( https://newsweek.ro/investigatii/fundatia-sotiei-lui-igor-dodon-sponsorizata-de-fiul-procurorului-general-al-rusiei?fbclid=IwAR3nqcfFxrh1QYRQd0dqU7hTknaVDGW-gOQRdgJumcXUOlHmkoaTbNxS8fA)

Este vorba despre o plată certă de 70.000 de Euro din contul deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika în contul MD76VI022240300000223EUR deschis la Victoria Bank al fundației “Din Suflet” al primei doamne. Donația era făcută în scopuri umanitare, dar toate datele sunt publice pe site-ul Președinției Republicii Moldova, care face promovarea fundației Primei Doamne Dodon, iar în toate pozele, acțiunile umanitare îl promovează pe actualul Președinte.

Materialul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație mai notează și faptul că, la puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către «Delovaya Rossiya», organizație a oamenilor de afaceri ruși, unde Chaika e membru și cu care este în legătură Igor Dodon.( https://linx.crji.org/2019/02/21/fundatia-sotiei-lui-igor-dodon-sponsorizata-de-fiul-procurorului-general-al-rusiei/?fbclid=IwAR1K2djTW4CrGebaUtkZwdDaQkO6dTmRkO4rNlFtyIdLx8TsrykRh984fBg)

În aceeași investigație, așa cum Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a arătat Partidul Socialiștilor, prorus, al lui Dodon a mai beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă, cu un transfer de peste 30 de milioane de lei,

iar banii au intrat în Republica Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale. Tranzacția s-a făcut prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță și administrată de Petru Burduja, consilier municipal al PSRM în Chișinău. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului și sponsori ai acestuia.

Doliu URIAS in lumea filmului! S-A STINS in urma cu putin timp... Vestea a fost un SOC pentru TOTI

Pagina 1 din 2


Tag-uri: rusia, alegeri, moldovaStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI