Am, așteptat și în acest an, în vinerea dinaintea scrutinului, să vedem marile lovituri scoase din tolbă de către strategii de campanie ai principalelor structuri politice de la Chișinău, de data asta ]n campanie f[r[ limite temporale și fără pauză înainte de ziua scrutinului. Și loviturile au venit. iar majoritatea au vizat implicări ale Federației Ruse în campania electorală de la Chișinău, finanțându-l pe președintele socialist pro-rus Igor Dodon și Partidul Socialiștilor.

 

Ratarea aducerii eroico-emoționale a piloților acasă

 

Notabil e faptul că lovitura principală pe care trebuia să o dea Igor Dodon, cu aceeași susținere directă a Rusiei și a prietenului său Igor Chaika, fiul Procurorului General al Federației Ruse, a eșuat. Deși pregătise o întreagă scenografie pentru a reveni la Chișinău cu cei doi piloți din Republica Moldova, care au scăpat cu viață dintr-o poveste încâlcită cu avioane prăbușite și captivitate la talibani, cu extragerea lor pe bani de la același Chaika.

 

Ca urmare a acțiunilor sale, Chaika a fost numit, informal, chiar „ambasador de afaceri” al Rusiei în Republica Moldova. Piloții au rămas în îngrijire la ONG-ul său, motiv pentru care autoritățile ruse au putut respinge vizitarea celor doi de către autoritățile consulare ale Republicii Moldova. Momentul a fost urmat de schimburi de misive diplomatice virulente între Moscova și Chișinău, urmate de acuzații de sechestrare a celor în cauză.

 

Subiectul a fost dezumflat prin expunerea publică și prin lipsa elementului de surpriză, ba chiar cu costuri pentru Igor Dodon ce urma să profite de necazurile altora. Iar piloții vor fi lăsați să revină după campania electorală.(relatat aici https://deschide.md/ro/stiri/editorial/44514/Iulian-CHIFU–Ucenicul-vrăjitor-Dodon-afacerea-piloților-eliberați-și-lecția-de-comunicare-strategică.htm)

 

Dar loviturile nu s-au terminat. Liderii ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au venit cu acuzații și date privind o otrăvire a lor cu metale grele – care ar fi avut episoade în urmă cu un an și jumătate, apoi în alegerile locale, iar acum ar fi punctul culminant, din nou, în generale, fiind acuzată puterea actuală de această otrăvire. Probele au fost niște buletine medicale prezentate.

 

Fiul procurorului general finanțează Fundația soției Președintelui, promovată pe pagina oficială a Președinției

 

În același timp, între jucătorii geopolitici mari a mai apărut o lovitură majoră: Newsweek, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație,  Fundația Anti-Corupție (FBK), condusă de opozantul rus Alex Navalnâi, și relatări anterioare ale Forbes și Vedomosti, au fost cele care au dat publicității finanțarea fundației soției președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de către Rusia, respectiv de către Igor Chaika, fiul Procurorului General al Republicii Moldova.( https://newsweek.ro/investigatii/fundatia-sotiei-lui-igor-dodon-sponsorizata-de-fiul-procurorului-general-al-rusiei?fbclid=IwAR3nqcfFxrh1QYRQd0dqU7hTknaVDGW-gOQRdgJumcXUOlHmkoaTbNxS8fA)

 

Este vorba despre o plată certă de 70.000 de Euro din contul deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika în contul MD76VI022240300000223EUR deschis la Victoria Bank al fundației “Din Suflet” al primei doamne. Donația era făcută în scopuri umanitare, dar toate datele sunt publice pe site-ul Președinției Republicii Moldova, care face promovarea fundației Primei Doamne Dodon, iar în toate pozele, acțiunile umanitare îl promovează pe actualul Președinte.

 

Materialul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație mai notează și faptul că, la puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către «Delovaya Rossiya», organizație a oamenilor de afaceri ruși, unde Chaika e membru și cu care este în legătură Igor Dodon.( https://linx.crji.org/2019/02/21/fundatia-sotiei-lui-igor-dodon-sponsorizata-de-fiul-procurorului-general-al-rusiei/?fbclid=IwAR1K2djTW4CrGebaUtkZwdDaQkO6dTmRkO4rNlFtyIdLx8TsrykRh984fBg)

 

În aceeași investigație, așa cum Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a arătat Partidul Socialiștilor, prorus, al lui Dodon a mai beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă, cu un transfer de peste 30 de milioane de lei,

iar banii au intrat în Republica Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale. Tranzacția s-a făcut prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță și administrată de Petru Burduja, consilier municipal al PSRM în Chișinău. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului și sponsori ai acestuia.

 

Deși se prezumă a fi încheiat în Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore și firma lui Furculiță a fost redactat în rusă și engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a … Federației Ruse, ați ghicit! Mai mult, orice litigiu urmează să fie examinat de către Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova. Ce companie multinațională ar lua arbitrajul internațional la Moscova?

 

Potrivit documentelor menționate, în afacer ar fi cumva băgată și una din companiile rusești de lobby foarte loiale lui Putin, Minchenko Consulting, foarte implicată în manipularea mediatică din campania electorală premergătoare acestor alegeri. Deci implicarea directă pentru capacitarea de fake news și propaganda electorală e făcută direct la Chișinău în favoarea lui Igor Dodon, în timp ce Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, sub ascultarea Bisericii Ortodoxe Ruse, a promovat mai degrabă candidaturile partidului lui Ilah Shor, fost Ravnopravie, partidul velicorus de la Chișinău.

 

Un nou dosar pentru Vlad Plahotniuc

 

Lovitura aceasta teribilă încasată de Igor Dodon, deja cu probleme prin finanțarea de către Gaprom Avia a unui zbor către Chișinău, pentru că nu putea zbura o cursă de linie din cauza ceții în capitala Republicii Moldova, a fost resimțită puternic, dar, totodată, a fost dublată de un alt atac. Astfel, chiar vineri, înaintea alegerilor generale, Ministerul rus de Interne aduce acuzații liderului Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri Veaceslav Platon, de organizare a unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă.

 

Informația a apărut la 07:00, pe pagina Ministerului de Interne a Federației Ruse sub forma unui comunicat de presă, în care se spune că a fost reținută o persoană care ar face parte dintr-un grup criminal internațional și care a scos ilegal sume enorme din Federația Rusă. Comunicatul afirmă că, în perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri, ar fi transferat bani în valută în conturile nerezidenților unei bănci din Republica Moldova și alte organizații străine sub pretextul schimbului valurar. Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești prin intermediul deciziilor false ale instanțelor din Republica Moldova, date în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei, se arată în comunicat emis de Ministerul rus de Interne.

 

De amintit aici că această informație ar avea noimă dacă nu ar fi avut postarea pe site-ul Ministerului de Interne – probabil locul unde au putut accede autorii. Ministerul de Interne ar fi relatat cum s-a dat spargerea la o bancă și cum s-au ridicat sacii de bani prinși de poliție, deci elemente concrete, nicidecum povestea cu generalități pe care o găsim acolo. Trecem peste faptul că s-a nimerit ca informația să apară în vinerea dinaintea alegerilor generale.

 

Pe orice site al Ministerelor de Interne, orice faptă e descrisă exact, cu detalii, și are o noimă. Comunică ceva. Dar nici măcar în Rusia, Poliția nu arestează și nici nu reține ci Procuratura, iar Justiția arestează. Mai mult, fiind vorba despre spălare de bani, aici instituțiile specializate trebuiau să se pronunțe, agenția pentru combaterea spălării banilor din Rusia. Mai mult, anunțul e ciudat și pentru că au mai existat mandate Interpol care vizau fapte ale aceluiași om, Oligarhul care a Capturat Statul, și care au fost infirmate/anulate ulterior din cauza netemeiniciei lor.

 

În urmă cu niște ani, a fost vorba despre Laundromat, o schemă de spălare a banilor potentaților ruși, care erau trimiși în afara țării. În Republica Moldova, unde s-au spălat 22 miliarde de dolari, Procuratura Anticorupție a inițiat investigații care s-au soldat cu reținerea în 2016 a 14 judecători și doi executori judecătorești, care semnau deciziile de judecată, iar mai apoi le puneau în aplicare, în timp ce partea rusă nu a colaborat la ancheta din martie 2017.

 

Un atac ciudat, fără substanță, lipsit de orice detaliu minimal care reclama credibilitatea unei comunicări publice despre un caz grav. Un atac calificat, decredibilizat de acțiuni ulterioare, care subliniază din nou un atac rus împotriva unui contracandidat al favoriților PSRM, partid pro-rus. Din nou un subiect negat, respins, și care produce emoție și debalansare la vot doar pentru firile sensibile și naive, nicidecum pentru votantul mediu din Republica Moldova, care e convins de alte elemente să vină la vot.

 

În concluzie, campania merge mai departe pe linii cunoscute, iar ultimele lovituri de imagine par mai degrabă destinate consolidării unor opinii deja stabilite decât câștigului unor noi adepți și votanți. În orice caz, singura formă de eliminare a efectelor de ultimă oră a unor atacuri reale sau dubitabile lansate în ultimul moment al campaniei, este prezența masivă la vot. Prezența este și o marcă deplină pentru legitimitatea rezultatelor, și o șansă în creștere a procentelor forțelor pro-europene, în condițiile depășirii nucleelor dure și captive ale partidelor prezente la vot, cu precădere a socialiștilor pro-ruși.