Evenimentul Zilei > International > Rusia a sancționat Republica Moldova! Ce i-a interzis să facă
Rusia a sancționat Republica Moldova! Ce i-a interzis să facă

Rusia a sancționat Republica Moldova! Ce i-a interzis să facă

Rusia i-a interzis Republicii Moldova să mai importe fructe din raioanele Cantemir și Ialoveni. Ansa a deschis o anchetă pe care o va publica odată ce vor ieși rezultatele analizelor de laborator.

Pe lista fructelor interzise se găsesc caisele, vișinele, cireșele, piersicile, nectarile și prunele, din cauza agentului patogen Monlinia fructicola cu care au fost infectate prunele. Rusia a informat astfel, printr-o scrisoare trimisă către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor de către Serviciul Federal Rus de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, că a fost începută o anchetă așa încât să stabilească trasabilitatea prunelor. În acest sens, după realizarea analizelor de laborator, dar și cercetarea documentelor,  rezultatele anchetei vor fi făcute publice.
Ulterior publicării rezultatelor, ANSA va solicita partenerilor ruși să înființeze o comisie în vederea inspectării depozitelor frigorifice, atât din cele două raioane, cât şi din alte raioane, la alegerea părţii ruse. 
De asemena, cu scopul de a preîntâmpina exportul în Rusia a unor loturi de fructe infestate, ANSA a obligat comercianții să prezinte rezultatele analizelor de laborator care ar atesta lipsa organismului de carantină pentru statul importator.