Președintele Rusiei,Vladimir Putin, i-a spus premierului Japoniei, Shinzo Abe, că legăturile militare cu Statele Unite și multe alte probleme fac impozibilă semnarea unui tratat de pace prin care conflictul deschis în timpul celui de Al Doilea Război Mondial să fie încheiat printr-un tratat de pace.

Vladimir Putin a făcut această declarație la forumul economic al Estului Îndepărtat, după ce Shinzo Abe a făcut un apel la rezolvarea conflictului dintre cele două state, conflict ce are în centru disputa pentru un lanț de insule, numite Kurilele de Sud de ruși, respectiv Teritoriile de Nord de japonezi.

Autoritățile de la Tokyo revendică insulele din Pacificul de Vest ocupate de trupele din Uniunea Sovietică în ultimele zile ale celui de Al Doilea Război Mondial.

Putin a spus că speră ca, în viitor, să fie semnat un tratat de pace, iar cele două state să-și rezolve disputele teritoriale. „Din nefericire, și e trist pentru noi, există probleme militare, de apărare, de securitate. Trebuie să înțelegem… Japonia are angajamente față de alte țări, printre care Statele Unite”, a declarat liderul de la Kremlin.

De altfel, Moscova s-a arătat în repetate rânduri îngrijorată de faptul că armata americană ar putea plasa facilități militare pe teritoriul Japoniei.

Anterior replicii lui Putin, Abe salutase legăturile comerciale dintre Rusia și Japonia și declarase că pasul următor ar trebui să fie semnarea unui tratat de pace, care ar fi o misiune istorică pentru liderii celor două țări. „Vladimir, hai să face împreună tot ce se poate pentru a mișca lucrurile până când ne vom atinge obiectivul”, a fost declarația lui Shinzo Abe, potrivit Reuters.

Te-ar putea interesa și: