Evenimentul Zilei > International > „Rusia fără Putin”, strigă Moscova. După reforma constitutională, arestări
„Rusia fără Putin”, strigă Moscova. După reforma constitutională, arestări

„Rusia fără Putin”, strigă Moscova. După reforma constitutională, arestări

Peste 100 de persoane au fost arestate, miercuri seară, de poliție, după o acțiune a opoziției în centrul Moscovei, potrivit numărătorii ONG-ului OVD-Info, care este specializat în monitorizarea protestelor din Rusia.

În total, 103 persoane au fost arestate, potrivit acestei surse, după acest miting neautorizat împotriva reformei constituționale, care a acordat, în special, președintelui Vladimir Putin dreptul de a rămâne la putere până în 2036.

Reporterii AFP au văzut protestastari și jurnaliștii arestați sau brutalizați pe o stradă din centrul capitalei ruse, după demonstrația organizată sub o ploaie în Piața Pușkin.

Agenția publică de știri TASS, citând surse ale poliției, a semnalat la rândul ei că peste 100 de persoane au fost arestate și duse la secțiile de poliție.

Deputatul municipal al opoziției, Iulia Galiamina, a anunțat pe Facebook că a fost arestată împreună cu fiica sa la Moscova.

Protestatarii au mers să-și depună semnăturile pentru un posibil recurs la Curtea Supremă împotriva revizuirii Constituției ruse.

După un vot organizat la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, această reformă constituțională a fost aprobată de aproape 78% dintre alegători, potrivit rezultatelor oficiale, dar opoziția a denunțat fraude masive.

„Am votat împotrivă”, a spus Inna Golovina, o contabilă în vârstă de 46 de ani, care a fost în Capitală miercuri în timpul protestului. „Se spune că rezultatele au fost falsificate. Am venit să-mi exprim opoziția”, a adăugat ea.

Rusia fără Putin!”, au scandat protestatarii, a constatat un jurnalist AFP.

„Autoritățile fac ce vor, părerea oamenilor nu interesează pe nimeni”, s-a plâns Andrei Stepanov, în vârstă de 50 de ani, un soldat pensionat care a participat la o acțiune similară la Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia.

„Trebuie să arătăm că suntem împotrivă,într-un anumit fel”, a continuat el.

Revizuirea Constituției prevede în special consolidarea puterilor președintelui Vladimir Putin și să îi permită să îndeplinească două mandate suplimentare până în 2036, anul în care liderul de la Kremlin va împlini 84 de ani de la naștere.

Revizuirea introduce de asemenea în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui Putin – credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic – precum şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor, scrie Agerpres.

Potrivit criticilor Kremlinului, puterea şi-a înmulţit manevrele pentru a-şi asigura un succes răsunător şi o participare electorală substanţială, iniţiind de exemplu o loterie cu cadouri pentru participanţi şi bonuri de cumpărături pentru cei care votează online.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: