Vladimir Putin a declarat la televiziunea de stat că „ar fi imposibil să garantăm viitorul civilizației noastre” fără inteligență artificială, genetică, vehicule fără pilot dar și fără arme hipersonice.

Rusia nu este doar o țară, ci este cu adevărat o civilizație distinctă. Pentru a păstra această civilizație, trebuie să ne concentrăm pe tehnologia de nivel înalt și dezvoltarea viitoare a acesteia ”, a spus Putin, citat de Moscow Times.

„Aceste noi tehnologii au apărut și vor schimba lumea, ele o schimbă deja”, a adăugat el.

Rusia ar trebui să privească inovațiile altor țări, a spus Putin, „dar nu uitați niciodată că avem propria noastră bază solidă”.

„Fără știință fundamentală, școli de cercetare și ingineri, nu am fi avut niciodată tipurile moderne de arme de înaltă tehnologie pe care nicio altă țară din lume nu le are, cel puțin deocamdată”, a lansat liderul de la Kremlin.

Declarațiile lui Putin au fost înregistrate în cadrul unui interviu, în septembrie 2019, și difuzate în premieră duminică, la câteva zile după ce Putin a prezidat o reuniune pe tema tehnologiei genetice, în cadrul căreia PDG-ul gigantului Rosneft, Igor Sechin, cerut scutire de impozite pentru investițiile sale în domeniu.

Potrivit unor surse, una din fiicele lui Putin, Maria Voronțova, ar superviza lucrările centrului de cercetare genetică al Rosneft, în cadrul unui program cu Universitatea Lomonosov, privind analizarea genetică a celor 350.000 de angajați ai companiei petroliere de stat.

Putin a alocat aproape 2 miliarde de dolari cercetărilor genetice în 2018, iar anul trecut a decretat că toți rușii vor primi „pașapoarte genetice” până în 2025.