Evenimentul Zilei > International > Rusia, un nou CONFLICT INTERNAȚIONAL. CERERE imperativă pentru Israel: „Trebuie să înceteze”
Rusia, un nou CONFLICT INTERNAȚIONAL. CERERE imperativă pentru Israel: „Trebuie să înceteze”

Rusia, un nou CONFLICT INTERNAȚIONAL. CERERE imperativă pentru Israel: „Trebuie să înceteze”

Israelul trebuie să înceteze atacurile în spațiul sirian, a cerut miercuri Ministerul de Externe al Rusiei, după ce în spațiul public au apărut informații că peste 20 de persoane au murit în urma raidurilor aeriene din noaptea de duminică spre luni.

„Practica atacurilor spontane pe teritoriul unui stat suveran, în cazul dat Siria, trebuie să înceteze”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, adăugând că „ar trebui să împiedicăm transformarea Siriei, care a suferit ani de conflict armat, într-o arenă de reglare de conturi geopolitice”. 

Israelul, care se învecinează cu Siria, a anunţat că seria de atacuri aeriene nocturne a vizat poziţii ale forţelor armate ale Iranului, pe care Israelul îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa naţională.

Rusia, principalul susţinător militar al guvernului sirian, a reuşit să menţină legături strânse atât cu Iranul, cât şi cu Israelul, în pofida războiului.

Cele mai recente raiduri aeriene ale Israelului în Siria au fost şi cele mai puternice din ultima jumătate de an, având în vedere că şi-au pierdut viaţa peste 20 de persoane, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Pe contul său de Twitter, armata israeliană a postat luni o înregistrare video cu distrugerea de către rachete israeliene a unor sisteme de apărare antiaeriană siriene. Acestea erau de fapt baterii de apărare antiaeriană de tip Pantsir-S1 (de fabricaţie rusească) aflate în dotarea armatei siriene şi care sunt poziţionate în jurul Damascului, conform presei ruse.

Serviciul de presă al Tsahal (armata israeliană) a declarat că acesta a fost un răspuns la încercarea antiaerienei siriene de a ataca avioanele israeliene care au participat la raidul împotriva unor poziţii iraniene în Siria.

Ministerul Apărării rus a indicat că între baza aeriană rusă de la Hmeimim (regiunea Latakia) şi centrul de comandă al forţelor aeriene israeliene există o relaţie de comunicare cu scopul de a preveni incidente periculoase. Anul trecut, un avion de recunoaştere rusesc Il-20, cu 15 militari la bord, a fost doborât de un sistem de rachete S-200 al armatei siriene, în timpul unui raid aerian israelian în Siria.

În acelaşi timp, reprezentantul permanent al Siriei la ONU, Bashar Al-Jaafari, a avertizat că Damascul ar putea lansa un atac cu rachete asupra aeroportului din Tel Aviv în cazul în care Consiliul de Securitate nu va lua măsuri pentru ca Israelul să nu mai atace teritoriul sirian, relatează miercuri oficiosul rus Rossiiskaia Gazeta, conform Agerpres.