Aeronavele de tip widebody au ca termen de livrare 10 ani, conform unui calendar anunţat de către COMAC în Noiembrie anul trecut, la Zhuhai Airshow. Proiectul semnalează ambiţiile celor două ţări de a concura pe piaţa aeronavelor widebody, dominată de Statele Unite ale Americii prin producătorul de aeronave Boeing Co şi Grupul Airbus din Europa. Cercetarea şi dezvoltarea pentru noul tip de aeronavă se va desfăşura la Moscova iar asamblarea va avea loc în Shanghai.

În presenta preşedintelui chinez Xi Jinping şi a omologul său rus, companiile COMAC şi UAC au semnat un pact în luna Iunie a anului trecut pentru a co-dezvolta un jet de tip widebody.

Avionul având o capacitate de 280 de locuri va avea o autonomie de zbor de 12.000 de kilometri. Potrivit COMAC şi UAC, acestea intenţionează să construiască un avion economic şi eficient care să incorporeaze utilizarea de materiale compozite în construcţia sa. Proiectul va începe în curând cu un design iniţial iar cele două părţi vor discuta cu furnizorii de sisteme şi echipamente.

Jin Zhuanglong, preşedinte COMAC, a declarat: „Lansarea companiei semnalează un pas important al proiectului ”widebody„ . Vom coopera cu UAC şi vom depune eforturi pentru a face din proiectul aeronavelor widebody un exemplu de cooperare între China şi Rusia."

„Vom cerceta şi dezvolta un avion mai competitiv, în conformitate cu standardele internaţionale, care să contribuie la piaţa mondială a aviaţiei“, a declarat Jin. (China Daily)

 

Te-ar putea interesa și: