Potrivit NBC News, care citează patru oficiali americani, Rusia a început bruierea unora dintre dronele mai mici acum câteva săptămâni, după o serie de atacuri suspectate a fi folosit arme chimice în Ghoutta, o zonă controlată de rebeli.

Armata rusă ar fi fost îngrijorată de posibilitatea unor represalii americane și a început să bruieze sistemele GPS ale dronelor care acționează în zonă.

Bruierea, care înseamnă blocarea sau perturbarea recepției de către o dronă a semnalului de la un satelit GPS, poate fi foarte facilă, afirmă dr. Todd Humphreys, directorul Laboratorului de Radionavigație de la Universitatea din Austin, Texas.

„Receptoarele GPS de la majoritatea dronelor pot fi ușor bruiate”, spune el.

Humphreys, care este expert în decodare și bruiaj al GPS-urilor, avertizează că acțiunea rușilor poate avea un impact dramatic asupra dronelor, provocând defectarea sau chiar prăbușirea acestora.

„În cel mai bun caz, pot provoca o confuzie serioasă” pentru operatorul dronei de la sol, dacă drona transmite o poziție incorectă sau e pierdută, spune Humphreys.

Analiștii americani au observat prima oară o bruiere a dronelor de către ruși în Ucraina de Est, acum patru ani, după anexarea Crimeii, explică expertul.

„Armata Statelor Unite păstrează suficiente contramăsuri și elemente de protecție pentru a garanta siguranța aparatelor de zbor cu și fără pilot, a forțelor și a misiunilor pe care le îndeplinesc”, a declarat pentru NBC News purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon.

Însă un oficial a confirmat că tactica rusă are un impact operațional asupra misiunilor americane din Siria.

Oficialii citați susțin că echipamentele folosite de armata rusă sunt foarte sofisticate. Efectul lor a fost descris „ca și cum ar trage (în drone) cu unde radio în loc de gloanțe”.