Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Rusia acuză Israelul că folosește avioanele civile drept scut pentru atacurile aeriene!
Rusia acuză Israelul că folosește avioanele civile drept scut pentru atacurile aeriene!

Rusia acuză Israelul că folosește avioanele civile drept scut pentru atacurile aeriene!

O aeronavă civilă Airbus 320 cu 172 de pasageri la bord a fost obligată să aterizeze pe o pistă dintr-o bază militară rusă pentru a nu risca să fie doborâtă în timpul unui atac neanunțat al aviaței israeliene asupra milițiilor pro-iraniene din Siria. Acestea sunt acuzațiile formulate de generalul Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, împotriva Israelului, notează ziarul ilgiornale.it.

Potrivit rușilor, aeronava, care venea de la Teheran, a aterizat la baza aeriană din Khmeimim, în provincia siriană Latakia, în timp ce patru avioane F16 ale forțelor aeriene israeliene loveau mai multe obiective militare ale forțelor pro-iraniene în Siria. Potrivit rușilor, a existat riscul unei tragedii asemănătoare celei petrecute la Teheran, în timpul atacului din 8 ianuarie, când apărarea antiaeriană iraniană a lovit din greșeală aeronava ucraineană Boeing 737, pe care a confundat-o cu un avion militar inamic

Potrivit unor surse ruse, și de data aceasta, avionul civil era foarte aproape să intre în raza de acțiune a rachetelor antiaeriene care vizau avioanele israeliene. „Numai datorită intervenției rapide a controlorilor de trafic de pe aeroportul din Damasc și a funcționării efective a sistemului automat de reglementare a traficului aerian, a fost posibil să fie deviat avionul Airbus 320 către aeroportul de rezervă, baza aeriană rusă din Khmeimim, unde a aterizat” a declarat Igor Konashenkov, purtătorul Ministerului Apărării din Rusia,

Generalul Konashenkov a mai spus, în context, că folosirea aeronavelor civile sau ale unor terțe părți ca “scut” pentru propriile avioane militare a devenit o “practică tipică” a Israelului. Această declarație nu pare să se refere la incidentul respectiv, ci amintește de o rană încă nevindecată a forțelor militare ruse din Siria. În 2018, apărarea antiaeriană siriană a doborât, din greșeală, un avion spion rus, ucigându-i pe toți cei 15 membri ai echipajului. Atacul sirian de la sol nu viza, însă, aeronava rusească, ci un avion israelian care violase spatial aerian al Siriei.

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: