Evenimentul Zilei > International > Rusia a uitat de molimă: O altă urgie o poate lovi oricând! Alertă la Kremlin
Rusia a uitat de molimă: O altă urgie o poate lovi oricând! Alertă la Kremlin

Rusia a uitat de molimă: O altă urgie o poate lovi oricând! Alertă la Kremlin

Alertă de gradul zero la Moscova! Există pericol de producere a unui tsunami după ce miercuri dimineaţă, în largul insulelor Kurile din Rusia, a fost semnalat un seism cu magnitudinea de 7,5 grade.

Serviciile de urgenţă au observat doar valuri de mici dimensiuni şi nu au constatat pagube materiale sau persoane rănite, informează Reuters, citată de Agerpres.

Autorităţile din Japonia nu au emis alerte de tsunami, în timp ce autorităţile americane au anulat o avertizare care viza Hawaii după seismul produs în apropierea Insulelor Kurile, situate între Oceanul Pacific şi Marea Ohotsk.

„Un val tsunami a ajuns în Severo-Kurilsk la ora locală din Sahalin 15:15 (04:15 GMT). Valul avea o înălţime de circa 50 de centimetri”, au anunţat serviciile de urgenţă din Rusia.

În aceste condiţii, locuitorii au fost sfătuiţi să rămână în zona de siguranţă mai înaltă din cauza faptului că pericolul producerii unui tsunami se menţine.

O decizie în ceea ce priveşte ridicarea alertei va fi luată de specialişti după începerea refluxului.

Centrul american de avertizare în caz de tsunami din Pacific, a transmis că mai multe zone, printre care coasta vestică a Satelor Unite, Alaska şi provincia canadiană Columbia Britanică nu sunt ameninţate de pericolul unui tsunami în urma seismului.

Totuşi, în zonele de coastă din Statele Unite ale Americii ar putea exista schimbări ale nivelului mării, care nu vor reprezenta vreun pericol pentru populaţie.

Asociaţia Meteorologică din Japonia a spus că s-ar putea produce schimbări în nivelul mareelor, dar că sub nicio formă nu este cazul unor avertizări sau atenţionări.

Cutremurul înregistrat miercuri dimineaţa în largul insulelor Kurile din Rusia s-a produs la o distanţă de 218 de kilometri sud-est de oraşul Severo-Kurilsk şi la o adâncime de 56,7 kilometri. Datele aparţin Institutului American de Geofizică (USGS), care a estimat iniţial o magnitudine de 7,8, revizuită ulterior la 7,5.