Rusia a lansat de pe submarine nucleare rachete care pot să ajungă până în Statele Unite. Armele sunt fabricate pentru a zbura peste 8.000 de kilometri în căutarea ţintei. Exerciţiul a fost ordonat de Vladimir Putin, ca răspuns la un test similar, făcut zilele trecute de americani, scrie Digi24.

Rusia a testat sâmbătă rachetele balistice Sineva şi Bulava, lansate de pe două submarine din regiunea polară a Oceanului Arctic şi din Marea Barents, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Racheta intercontinentală Sineva, cu combustibil lichid, a fost lansată de pe submarinul Tula, în timp ce Bulava, cea mai nouă rachetă rusă cu combustibil solid, de pe submarinul Iuri Dolgorukîi.

Rachetele şi-au atins ţintele de la sol aflate în poligoane situate în regiunea Arhanghelsk şi în peninsula Kamceatka. „În timpul testelor, au fost confirmate caracteristicile tehnice specifice ale rachetelor balistice submarine şi eficienţa tuturor sistemelor de rachete navale”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

În urmă cu trei ani, o rachetă intecontinentală Bulava, lansată de un submarin nuclear rusesc, a explodat în aer, testarea eșuând.

Testele de sâmbătă cu cele două rachete rusești lansate de pe submarine nucleare intervin în condițiile în care Moscova susține că Statele Unite au testat arme ce pot fi aduse şi în baza militară de la Devesl. Kremlinul ameninţase că va răspunde cu aceaşi monedă la orice antrenament făcut de rivalii de la Washington.