Pretențiile Kremlinului, puse pe listă. Ce a cerut Rusia în schimbul unui armistițiu în Ucraina

Pretențiile Kremlinului, puse pe listă. Ce a cerut Rusia în schimbul unui armistițiu în UcrainaRusia a cerut Ucrainei mai multe teritorii. Sursa foto: x.com/anadoluagency

Negociatorii din Rusia implicați în discuțiile de pace de la Istanbul au solicitat Ucrainei să-și retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova, înainte de a accepta un armistițiu, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, familiarizat cu negocierile.

Rusia a cerut Ucrainei lucruri imposibil de acceptat

Această cerere, alături de altele menționate de oficialul ucrainean, depășește termenii unui proiect de acord de pace propus de Statele Unite luna trecută, în urma consultărilor cu Moscova. Convorbirile de la Istanbul, care au reprezentat primele contacte directe între cele două părți în ultimii trei ani, s-au încheiat cu un acord pentru schimbul de prizonieri.

Totuși, delegațiile celor două țări nu au reușit să ajungă la un consens privind o încetare a focului. O sursă din Ucraina a menționat că rușii au impus vineri condiții absurde caracterizându-le ca fiind „fără niciun viitor”, dar nu dat mai multe detalii.

La conferința de presă cu reporterii organizat sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre termenii pe care, potrivit oficialului ucrainean, Moscova i-ar fi propus.  Cu toate acestea, el a refuzat să ofere comentarii, subliniind că discuțiile ar trebui să se desfășoare cu ușile închise.

Lista cu prețențiile ridicate de delegația Rusiei

Oficialul ucrainean, care a solicitat să rămână sub anonimat pentru a putea împărtăși detalii despre discuții, a explicat că Rusia a avansat următorii termeni pentru un acord de pace:

  1.  Retragerea trupelor ucrainene din regiunile Doneţk, Zaporojie, Herson şi Lugansk ale Ucrainei, numai după aceasta putând exista o încetare a focului. Regiunile sunt controlate în mare măsură sau parţial de forţele ruse, dar trupele ucrainene încă luptă pentru a păstra controlul asupra restului regiunilor. Nu a existat o astfel de cerere în proiectul de acord pregătit de Statele Unite.
  2. Recunoaşterea internaţională a faptului că cinci teritorii ale Ucrainei - peninsula Crimeea anexată în 2014, precum şi regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - sunt ruseşti. Proiectul american a propus doar recunoaşterea de jure de către SUA a Crimeei şi recunoaşterea de facto a SUA a teritoriilor controlate de ruşi din celelalte regiuni.
  3. Ucraina devine un stat neutru, nu are arme de distrugere în masă, iar aliaţii Kievului nu vor staţiona niciun fel de trupe pe pământul ucrainean. Această cerere nu a făcut parte din propunerea SUA.
  4. Toate părţile implicate în conflict renunţă la pretenţiile lor de a primi despăgubiri pentru daunele de război. Propunerea SUA prevedea că Ucraina primeşte despăgubiri.

Ucraina afirmă că negocierea cu Rusia de la Istanbul nu este serioasă

Conform celor declarate de către  oficialul ucrainean, negociatorii ruși au comunicat aceste cereri verbal, fără a furniza vreun document care să conțină revendicările lor.

Ucraina a acuzat deja că poziția de negociere a Rusiei la Istanbul demonstrează lipsa de seriozitate în ceea ce privește pacea. În prezent, aliații europeni ai Kievului îl îndeamnă pe președintele american Donald Trump să impună noi sancțiuni Rusiei.

Șeful delegației ruse la negocierile de la Istanbul și-a exprimat mulțumirea față de întâlnire, menționând că Moscova este deschisă să continue dialogul cu Kievul, relatează usnews.com.